maanantai 23. maaliskuuta 2015

Opiskelu oikeustieteellisessä

Kommenteissa tuli toivetta opiskelupostauksesta oikeustieteellisen opinnoista, joten tässä se tulee. Mulla on tällä hetkellä menossa perhe- ja jäämistöoikeuden kurssi, joten käytän sitä nyt esimerkkinä. Perhe- ja jäämistöoikeus koostuu Helsingin yliopistossa kuuden opintopisteen kokonaisuudesta. Pakollinen luentokurssi on yhden opintopisteen laajuinen ja siihen päälle viiden opintopisteen tentti.

Luentokurssilla meitä on noin 60 opiskelijaa, jotka jaettiin 18 pienryhmään, eli 3-4 opiskelijaa per ryhmä. Jokaisella ryhmällä on yksi oikeustapaustehtävä tehtävään, ja tapauksesta tulee laatia power point-esitys koko ryhmälle esitettäväksi. Meillä purkukerrat on tällä viikolla, maanantaista perjantaihin joka päivä klo 10-14. Yhden purkukerran saa olla poissa. Me kokoonnuttiin meidän pienryhmän kanssa viime viikolla ja tehtiin koko power point ja tehtävä yhdessä, viime tarkistuksia lukuun ottamatta oikeestaan saatiin se yhdeltä istumalta valmiiks. Tosin tänään kyllä vähän muuttelin sitä kun oli ekat luennot ja näki vähän, että millasta työtä muut oli tehny. Piti vähän lisäillä sinne juttua :D




Musta tällainen pienryhmäkurssi on aika kiva ennen tenttiä. Vaikka toisaalta on välillä rasittavaa tehdä ryhmätöitä ja yrittää sopia aikatauluja yhteen ja varmistaa, että kaikki tekisivät jotain, niin kai näissä joku pointtikin on. Varsinkin kun ryhmien aiheet käsittelevät hyvin laajalti myös tenttiin tulevia aiheita, niin kyllähän tämä meidän eduksi on. Jos ei muuten niin pakotetaan sitten aloittamaan tenttiin valmistautuminen ja lukemaan ainakin oman ryhmätyön verran!

Mutta sitten heti perään kyllä sanoisin, että vaikka tää välillä onkin ihan kivaa tehdä jotain muuta kun vaan lukea kotona tenttiin, pitäisi mun mielestä olla tälle vaihtoehto, esimerkiksi ekstra kysymys tentissä. Kyllähän tää nyt ihan ok sopii mun aikatauluun kerta oon nyt tekemässä perheoikeutta, mutta entä jos oisin halunnu tehä sen jo syksyllä? Tai mitä jos tää olis tyyliin viimesiä kursseja ennen notaarityötä ja notaarin valmiiksi saaminen jäisi tästä kiinni? Noh, sitten ei auttaisi itku markkinoilla, vaan olisi odotettava seuraavaan kevääseen ja tehtävä kurssi silloin. Edes tenttiin ei saa osallistua ennen kuin kurssi on suoritettu (en tiedä olisiko esim. notaarin viivästyminen tarpeeksi hyvä syy saada tentti ja pienryhmäkurssi/pelkkä tentti tehtyä etukäteen tai eri aikaan kuin muuten...). Mun mielestä toi on aika suuri drawback tässä järjestelyssä, enkä kyllä yhtään kannusta tiedekuntaa lisäämään tällaista. Esimerkiksi kauppaoikeuden pienryhmäkurssi on toteutettu siten, että voi mennä kurssille, jossa tehdään ryhmätyö, tai sitten voi korvata kurssin vastaamalla yhteen ylimääräiseen kysymykseen tentissä (vaatii siis n. 300 sivua lisälukemista). Näin sen kuuluisikin olla!

Tämä viikko tulee siis istuttua hyvin tiiviisti perheen luennoilla, jonka lisäksi pitäisi nyt kunnolla aloittaa sitä itse tenttiin valmistautumista, se meinaan on jo 1.4. Tai siis pitää aloittaa jo heti tänään ja huomenna! Mä alotan yleensä tenttiin lukemisen ihan vaan sillä, että luen kirjat läpi. Lukeminen vaihtelee aika paljon, välillä luen vaan puoli tuntia päivässä, välillä luean useamman tunnin, maksimissaan kuitenkin varmaan sellaista neljän-viiden tunnin luokkaa. Pyrin myös käymään vanhoja tenttejä läpi, jos niitä vain on. Kysymykset kiertävät silloin tällöin tai ainakin jo aiemmin kysytystä aiheesta saatetaan kysyä uudelleen, jolloin tärkeät asiat on hyvin esitetty aiemmissa tenttivastauksissa. Tenttivastausten läpikäynti on myös hyvää kertausta.

Nyt ajattelin jaotella lukemisen ihan simppelisti vaan silleen, että yritän hirveetä vauhtia tahkoa kirjat läpi lakikirjojen kanssa (vähän lakikirjojen värittelyä siinä sivussa siis :D) ja sitten viimesen päivän töitten jälkeen luen vanhoja tenttikysymyksiä. Tällä erää ei oo mahdollisuutta jättää enemmän aikaa vanhoille tenteille, koska lukeminen on vähän huonossa jamassa.... Hups.

Tenttiminen on siis periaatteessa vaan sitä, että istut nenä kirjassa kiinni ja luet tenttialuetta :D Monella kurssilla on myös tenttiä tukevia luentoja tai luentoja, joiden yhteydessä sitten pidetään luentokuulustelu, joka korvaa osan tentistä. Esim. esineoikeudessa ei ollut tenttejä lainkaan, vaan luennot ja niihin perustuva luentokuulustelu (ja luennoilla todellakin kannatti olla, koska sama asia oli kirjassa siellä sun täällä, eikä mitään sivuja ollut annettu). Esineoikeutta ei siis ainakaan mun tietojen mukaan voi edes millään lailla tenttiä, vaan sitäkin on nyt muutettu niin, että on pari luentokuulustelua, oppimispäiväkirja ja sitten kotitentti. Kotitentti oli kyllä kiva kokemus, olispa kaikki tentit kotitenttejä :D
Ei se tenttiminen siis milläänlailla ihmeellistä ole. Tenttialueet vaan yleensä on laajoja, joten opiskelu pitää suunnitella hyvin, ja toteuttaa hyvin (ei siis niinku mä nyt, meni suunnitelmat ihan pyllylleen ton perhe- ja jäämistöoikeuden kanssa!). Vaatii siis itsekuria alottaa opiskelu sillon ku pitäs ja oikeesti lukee ne asiat silleen, että tentissä osaa.




Mun täytyy sanoa, että vaikka rahoitus ja vakuus- kurssi (osa esineoikeutta, 2op) oli haastava, oli se myös hyvin mielenkiintoinen! En kyllä ole ajatellut erikoistua sinne suuntaan ollenkaan, mutta yllätyin oikein miten paljon tykkäsin lueskella erilaisista rahoitusjärjestelyistä.
Oikiksessa on hankala sanoa, mikä olisi mielenkiintoisin kurssi mitä mulla on ollut. Kurssit aikalailla noudattaa samaa kaavaa, luennot, mahdollinen luentokuulustelu ja tentti. Sitten kun en oikein oo jaksanu käydä luennoilla (en voi sille mitään, mutta tuppaan aina vaan nukahtamaan siellä!) niin mulle tää on ollu sitä tenttiin lukemista enemmän :D Tykkäsin kyllä Castren & Snellmannin kanssa yhteistyössä järjestetystä työoikeutta käytännössä- kurssista, se oli mielenkiintoista ja oli jännä päästä näkemään millainen paikka Cassu on, kun en ollut siellä aiemmin käynyt. Loppujen lopuksi siellä kuitenkin käytiin suht samanlaisia asioita läpi kuin jossain luennolla olisi voinut olla. Oli kuitenkin mielenkiintoista kuulla myös juristien omia kokemuksia erilaisista vastaan tulleista keisseistä.

Mut mun mielenkiinnon kohteet ei kyllä ihan hirveästi ole nyt viime aikoina muuttunu. Edelleen se on se nelikko, työoikeus, immateriaalioikeus, perheoikeus ja insolvenssioikeus, jotka kenties vois olla niitä mun juttuja. Noista neljästä en kyllä ihan hirveesti osaa sanoa, että mikä on paras ja minkä ehkä jättäisin pois. Toivon nyt, että toi immateriaalioikeuden seminaari (joka alkaa huomenna!) selventäis tätä tilannetta pikkusen. Tai niinhän mä toivoin ton työoikeuden käytännön kurssin osaltakin, mutta ei se ehkä kyllä hirveesti auttanu.

En nyt tiedä tuliko tähän infoa kaikista mistä toivottiin, mutta saa heittää kysymyksiä!

2 kommenttia:

  1. Kiitos kovasti postauksesta!! mielenkiintoista kuulla käytännön opiskelusta ja mielenkiinnonkohteista joltain joka oikeasti tietää :)
    Nyt toivon ihan älyttömästi että pääsykokeet menis nappiin ja olisin syksyllä tuolla lukemassa kaikkea mielenkiintosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pidän peukkuja sulle!! :) Ja sustahan se suurimmaksi osaksi on kiinni! Nyt vaan jaksat lukee hulluna ja opiskella niitä asioita nää kaks kuukautta niin on se palkintokin sen arvonen! :)

      Poista