torstai 26. maaliskuuta 2015

Mun valintakoekevät 2014

Mulle kevät 2014 oli siis kolmas hakukerta. Kevät oli ehdottomasti raskain, ja tuli sitä luettuakin aika paljon enemmän kuin aiempina keväinä. Se oli ehkä se ihan ensimmäinen asia, mitä ajattelin 2013, että teen toisin kun tiedekuntaan en päässyt. En vaan ehtinyt lukea opiskella asioita tarpeeksi, joten en siis osannut vastata kokeessa tarpeeksi hyvin, varsinkin kun kysymykset pääsivät vähän yllättämään. Totesin, että ilmeisesti tarvitsen aika paljon aikaa kirjojen sisäistämiseen tarpeeksi hyvin ja unohdin siis kaikki "luin keskimäärin 5 tuntia päivässä ja pääsin sisään"-tarinat. Tavoitteena oli pysyä koko ajan tuntimäärissä edellä edellisvuoteen verrattuna ja se toteutuikin. Luin meillä olleen 71 (?) päivän aikana vähän vajaa 600 tuntia. Huhtikuussa luin keskimäärin 6.5 tuntia päivässä, toukokuussa jo 9.5 tuntia päivässä ja kesäkuussa oltiinkin jo yli kympissä (silti viikkoa ennen koetta oli yksi 5 tuntinen päivä!!). Mä vaan yksinkertaisesti tarvitsin noi tunnit, enkä varmaan olisi päässyt jos olisin lukenut jonkin verran vähemmän.





Mä alotin kirjojen värittämisen heti tokalla lukukerralla. Alotin värittämällä vaan säännöt punasella (no, ehkä väritin vähän jotain muutakin :D) seuraavalla lukukerralla, sitä seuraavalla taisin lisätä keltaista ja vihreää ja sitä seuraavalla sitten muita. Mulle värit oli tärkee juttu ja sen tiesinkin jo aiemmilta keväiltä. Ehkä tänä keväänä tein alusta asti selkeämmän suunnitelman siitä mitä väritän ja millä värillä. Näin kirjoja oli helppo seurata ja näin jälkeen päinkin niitä on kiva lukea jos tarvitsee etsiä jotain, kun tietää missä mikäkin on ja värit auttavat löytämään sen. Valmennuskurssilla näin monia hakijoita, joiden kirjat olivat melkein valkoiset ja varmasti monet heistäkin pääsivät sisään. Mä itse katsoin loppu keväästä ihan valkoisia kirjoja sydän kurkussa, mun väritykset oli niin tärkeet mulle, että rupesi jo vähän pelottamaan, että joku varastaa vielä mun kirjat ja sit pitää alottaa ihan valkosesta taas!! Mutta toisaalta ymmärrän kyllä, että värit ei kaikille sovi ja joku varmaan siellä ruudun toisella puolella nauraa maha kippurassa näille mun kirjoille kun niissä TODELLAKIN on enemmän värejä ku valkosta! Mut ei se haittaa, oon ylpee mun kirjoista! :)




Yritin 2014 tehdä parempaa lukusuunnitelmaa itselleni kuin aiemmin. Silti homma meni siihen, että muuttelin suunnitelmaa varmaan jo ennen kirjojen ilmestymistä! :D Myös lukemisen aikana ainakin pari kertaa viikossa vaihtelin luettavaa aihetta ja asiaa. Tietysti mulla oli koko ajan jonkinlainen pidemmän ajan suunnitelma, mutta hyvin paljon menin myös fiiliksen pohjalta. Jos vaan masenti mahottomasti lukea hallintoa niin monesti vaihdoin suosiolla immaan. Mä yritin pitää aluksi joka kirjaan käytettyjä tunteja suht tasaisena, mutta aika pian huomasin, että kun hallinto ja teoria oli kuitenkin tuttuja, tulee immaan väkisinkin käyttää paljon enemmän aikaa. Imma myös oli sääntöä alusta loppuun niin niiden sisäistämiseen meni enemmän aikaa. Mä monesti yhdistelin sivu- ja aikatavotteita, ettei se mennyt siihen, että haahuilin pari tuntia kirjan parissa enkä saanut mitään aikaan tai sitten luin paria sivua niin tiiviisti, että siihen meni monta tuntia. Alussa varsinkin pyrin lukemaan kirjoja nopeasti muutaman kerran läpi, ja enemmän hahmottaa sitä kokonaiskuvaa. Myöhemmin lukeminen sitten oli enemmän sellaista, että kävin yhtä asiaa alusta läpi ja sitten hyppäsin loppuun ja kävin sieltä sivun ja sitten keskelle jne. Kävin läpi niitä asioita mitkä vaativat vielä opettelua ja sisäistämistä. 




Opiskelumateriaalia mulla oli ihan hillittömästi. Tai mä tein sitä kevään mittaan ihan sikana. Mä tein vinon pinon tollasia värikkäitä (värit!!!! :D) post it:eja joihin kirjotin termejä, sääntöjä, henkilöitä, tapauksia, kaikkea nippelitietoa. Sitten luin niitä kertauksena, sääntöjen oppimisena. Luin niitä lenkillä, junassa, kotona, ennen valmennuskurssin alkua... melkeen missä vaan. Nää oli mulle tosi tärkeitä ja ne toimi. Kertailin lappuja aina silloin tällöin, etten unohtanut niitä mitkä oli jo käyty läpi. 
Tää korttien läpikäynti vaan oli hurjan raskasta ja aikaa vievää varsinkin alussa kun kaikki piti opetella alusta pitäen. Mutta kyllä se näihin käytetty aika on sen arvosta, sitten kokeessa jos osaa ne asiat ihan sanasta sanaan niin pisteitä ropisee. Huomasin myös, että kun kortteja kävi ensimmäistä kertaa läpi, oli niitä turha jäädä jankkaamaan puoleksi päivää, koska yhteen korttiin olisi pitänyt käyttää puoli tuntia jos oikeasti olisi halunnut sen muistaa seuraavana aamuna. Aamulla oli sitten vain kurkittava surutta lapun toiselle puolelle ja yritettävä paukuttaa sitä samaa taas päähän. Ja kappas! Seuraavana aamuna se oli taas asteen verran helpompaa.





Mä käytin Pykälän tehtäväpakettia aika paljon hyödyksi. Se oli mulle ehdottomasti se odotetuin valmennuskurssin materiaali. Ja taas, vaikka olinkin käynyt avoimen kursseja välissä ja oli ihan sellainen olo, että "kyllä mä nyt oikeustapauksiin osaan vastaa, vastaustekniikkaa on turha opiskella!", olin kyllä ihan hukassa ensimmäisiä tehtäviä miettiessä. Tarkoituksena oli viime vuonnakin käydä kaikki tehtävät läpi, mutta muistaakseni sinne kyllä jäi ainakin pari tehtävää joita en ehtinyt/jaksanut käydä läpi. Osan tehtävistä vain luin läpi kertauksen vuoksi, tai jotta näin mitä asioita opettajat ovat aiheesta nostaneet tärkeinä esille (tuli joitain yllätyksiä, mä en ollut pitänyt asiaa niin tärkeänä ja opettajat olivat laittaneet sen silti mallivastaukseen). Osan tein ranskalaisin viivoin ja laskin pisteet ja osan tein ihan laajemman kaavan mukaan. Noi kuvassa näkyvät tehtävät on siis tehty kun urakka oli yli puolenvälin ja täytyy sanoa, että tuskin olivat niitä huonoinpia pisteitä. Ei vaan papereita läpi käydessä sattunut silmään niitä 3-4 pisteen tehtäviä, mitkä olivat kyllä paljon todennäköisempi näky! :D

Suosittelisin kaikkia keillä on Pykälän materiaalit käymään niitä tehtäviä edes vaikka sitten silmäillen läpi, koska kehtaan veikata, että niistä tulee olemaan hyötyä! Tehtävät kuitenkin käsittelevät kirjojen oleellisimpia aiheita, joten jos ei tule juuri samanlaista kysymystä niin todennäköisesti ainakin sivutaan aiheita ja tehtävien harjoittelusta on hyötyä siinä. 

Mä en kovin paljoa Pykälän tiivistelmiä käynyt läpi, ehkä suurin syy oli se, että kun väritin omia kirjoja, löysin sieltä paljon helpommin kaikki asiat ja värit toimivat tavallaan tiivistelmänä, kun lukemalla vain keltaiset kohdat pystyin käymään tärkeimmät asiat läpi. Homma oli paljon selkeämpää, kun värit olivat samat aina ja pystyin muistamaan asioita sen perusteella minkä värisiä tai missä kohdassa sivua ne olivat.





Mutta ajatuskarttoja katsoin ja väritin ja tein omiakin. Lisäksi tein omia aikajanoja, henkilölistoja, termilistoja... vaikka sun mitä. Mä opin värittämällä ja kirjottamalla ja tekemällä ilmeisesti aika hyvin asioita, kun tykkäsin sitä tehdä läpi kevään ja asioita jäi sillä tavalla mieleen. Tykkäsin myös hahmotella asioita ajatuskarttojen ja piirustuksien avulla. Helpommin keskityin aiempina vuosina yksittäisiin kohtiin kirjoissa, ja kokonaisuuksien hahmottaminen saattoi jäädä vähän hatarammalle tasolle. Siksi halusin yhdistellä ja vertailla asioita toisiinsa kaikin mahdollisin tavoin.




Harjoituskokeet oli mulle kans yksi Pykälän tärkeä anti. Todellakin raahauduin Mäkelänkadulle näitten takia. Vaikka ehkä en jaksanut kokeisiin koetilanteessa itsessään ihan samalla lailla panostaa kuin pääsykokeeseen (on pikkusen eri fiilikset!) niin yritin kuitenkin rutistaa niitä pisteitä sieltä miten vaan pystyin. Harjoituskokeet on ihan mahtavat siinä mielessä, että niistä saa jonkinlaista mittaria siitä, missä kohdassa oppimista oot menossa ja miten se vertautuu muihin. Meillä tosiaan teoria-kurssilla oli vaan kaksi koetta ja loppukoe, eli sinällään kokeita ei niin hyvin voinut muihin kursseihin (kuin toiseen teoria kurssiin) verrata, koska muistaakseni ensimmäiseen kokeeseenkin meillä oli viikko enemmän aikaa lukea ja tehtävät eivät olleet ihan samat. Kuitenkin siitä sai vähän osviittaa tilanteesta ja ennen kaikkea motivaatiota panostaa paremmin seuraavaan välikokeeseen! Välikokeet tarkastetaan aika ankarasti, mikä on kyllä mun mielestä vaan hyvä juttu. Siinä sitä oppii että jos asia on melkein niinku piti niin siitähän ei pisteitä tule. Ei tule pääsykokeissakaan. 

Sen kyllä näissä kokeissa huomasin, että olen usein aika ankara itselleni. Kun asia ei mennyt juuri niinkuin piti, ajattelen, että eihän siitä sitten pistettä tule. Yleensä pisteet, joita laskin kokeen jälkeen mahdollisesti saavani, olivat alemmat kuin mitä sieltä sitten tuli. Esimerkiksi tuossa toisessa välikokeessa (31p) ajattelin, että mokasin ja kunnolla ja laskeskelin että pisteitä olisi tullut n. 24. No tuli niitä muutama enemmän. Mutta ennemmin halusin ajatella näin päin, kuin elätellä turhia toiveita. Alkumasennuksen jälkeen suutahdin tuostakin kokeesta ja panostin opiskeluun kahta kauheammin! Loppukokeesta oli saatava paljon paremmat pisteet!! :)





Mä merkkasin kalenteriin luetut tunnit ilman taukoja hyvinkin tarkkaan. Halusin pysyä kärryillä siitä, miten paljon oikeasti sitä olikaan tullut luettua. Väritin myös blokit eri väreillä sen mukaan, mitä kirjaa olin lukenut. Laskeskelin sitten suunnilleen, että olinko lukenut tasaisesti vai miten paljon enemmän sitä immaa tuli luettua :D Sitten pystyi taas palauttamaan itsensä maan pinnalle, että haloo, on sitä hallintoa nyt edes vähän luettava :D
Ja toi kuva on siis ihan viimeseltä lukuviikolta, en todellakaan lukenu mitään kymmentuntisia päiviä koko ajan missään huhtikuussa!! 

Niin ja luin kirjat kannesta kanteen 5-6 kertaa. Lisäksi sitten kävin yksittäisiä kohtia läpi välillä hyvinkin moneen otteeseen. Mulle oli kuitenkin tärkeää myös loppu puolella lukea kirjat läpi kannesta kanteen, jotta se kokonaisuus ei hävinnyt sieltä mielestä.

Tässä nyt vähän kuvausta siitä, minkälaisia keinoja mä käytin siinä lukemisessa. Joka vuosi yritin vähän parannella sitä tyyliä enemmän mulle itelle sopivaksi kun kokemusta parhaasta tavasta karttui. 

Kysykää jos jotain tulee vielä mieleen! :)
Mites teillä on lukeminen lähtenyt käyntiin? Onko kirjat ollu minkälaisia? Vihdoin tuli sitä rikosoikeutta! Haluaisin itsekin lukaista sen läpi, rikosoikeus kiinnostaa kovasti, eikä vielä ole minkäänlaista hajua siitä, mitä se oikeasti sitten on!

Ajattelin myös, että voisin tehdä noin kerran viikossa sellaisen "tutor/motivointi/tsemppi"-postauksen, jos teitä vaan kiinnostaisi? :) Mä jaksaisin löpöttää näistä jutuista vaikka maailman ääriin asti!! :)

p.s. sorry jos jäi virheitä, en jaksa nyt tarkemmin käydä tätä läpi, väsyttää jo aika lailla...



8 kommenttia:

  1. Hei kiitos, tämä oli ihan loistava postaus! Allekirjoitan itsekin noiden sanaselityslappujen merkityksen. Itsekin käytin niitä toissavuonna ja tosi toimivaksi havaitsin! Kaikki latinankin kieliset termit jäi mieleen kun käytin avuksi tuota tekniikkaa.
    Kirjat vaikuttaa tosi mukavilta ja aiheet mielenkiintoisia. Paljon on kuitenkin opiskeltavaa ja muistettavaa! Tuo tsemppi-postaus idea kuulostaa tosi hyvältä! Itse kaipaisinkin vähän tuollaista mentorointia, eli jos vaan viitsit niin paikallaan olisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, noi kortit on kivat kun on vaikeempi huijata, kun ei näe vastausta ollenkaan siltä samalta puolelta! Jos mä yritin alussa päntätä kirjasta nii monesti päädyin kurkkaamaan sen vastauksen ihan liian nopeesti! :D
      Kiva kuulla, että kirjat vaikuttaa mielenkiintosille, auttaa jaksamaan varmasti tosi paljon! :) Ja ainahan niissä on ihan sikana asiaa, siitä ei todellakaan kannata lannistua. Se opiskeltava määrä ja käytettävissä oleva aika on kuitenkin kaikille ihan sama! :)

      Poista
  2. Millä tyylillä sun mielestä ois fiksua lukea kirjoja tässä vaiheessa (luen toista kertaa läpi)? Mietin lähinnä sitä kannattaako nyt vaivata päätä kuinka paljon ulkoa opettelulla vai oisko lukeminen yksityiskohtia pänttäämättä vielä viisaampaa? Ja kannattaisko tokalla lukukerralla lukea virlä kirjat ihan kannesta kanteen vai opetella jo pienempiä osioita tarkemmin? Ahdistaa kun koko ajan kurssilla tuntuu että muut osaa jo nyt paljon paremmin ja muistaa monia asioita sanatarkasti, mutta mulle ei oo jäänyt vielä mitään päähän. En ajatellut tehdä muistiinpanoja (viime keväänä tein eikä jäänyt niistä viikoista mitään mieleen) niin oon ihan hukassa että mitä nyt sitten tekisin :D tehtäviäkään meidän valmennuskurssilta ei paljoa saa (yhteensä 7 harj. koetta ja siihen se melkeen jääkin..). Kiitos jo etukäteen jos jaksat vastata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ainakaan kannata rueta yksityiskohtia pänttäämään! Auttaskohan sua esim mindmapit? Niitä mä tein enemmän luku-urakan alkupuolella ja ne autto ainakin mua. Älä tuhlaa siis aikaa muistiinpanoihin jos tiedät, että se ei toimi! Itekin syyllistyin ekana keväänä siihen, että ihan sokeena kirjotin muistiinpanoja, vaikka ne ei auttanu mua yhtään, eikä mitään jääny mieleen. Tykkäätkö sä värittää/alleviivata asioita? Jos alottasit värittämään/alleviivailemaan joitain ihan tärkeimpiä kohtia samalla kun luet? Tai jos yrittäsit vaan saada sellaista kuvaa kirjoista, että osaat jokaisesta jutusta kertoo lyhyesti mistä siinä kerrottiin, oliko jotain tärkeitä termejä yms. Siis tarkotan, että kun luet niin pohtisit vaan pääpiirteissään, että pysyt kartalla ja vaikka aina luvun/muun sopivan kohdan tullessa, kertailisit niitä juttuja? Esim velvarissa (en siis yhtään tiedä mitä se tän vuoden kirja sisältää) mitä kerrottiinkaan syy-yhteydestä? Oliko jotain juttua sopimuksen valmistelun taktiikoista (esisopimus yms), mitä niistä oli kerrottu? Jotain tollasia pikkukysymyksiä vois ittelleen esittää, että sais sen ajatuksen kunnolla mukaan kun lukee! :)
      Älä anna muitten kurssilaisten ahdistaa! Ota se ennemmin niin, että ehkä ne tietää jostain tietystä jutusta nyt enemmän, mutta sähän panostat ja opettelet tasasta tahtia niitä asioita ja saat pääsykokeessa paljon paremmat pisteet ku ne! Ota se motivaationa, suutu siitä niin, että näytät niille harjotuskokeissa miten hyvin oikeesti osaat!!
      Toivottavasti tästä oli apua :)

      Poista
  3. Ainiin, paljon luit (noin tuntia siis per päivä) niinä keväinä kun et päässyt? Oon asettanu ittelleni nyt tavotteeksi lukea vähintään 7h päivä, parin viikon jälkeen nostaa 8h, siitä parin viiko njälkeen nostaa 9h ja ihan lopussa 10h/päivä. Toisaalta, kurssia on niin monena iltana ettei varmaan aina täyty noi määrät.. paljon luit tuntimääräsesti alkuvaiheessa?ja kuinka paljon luit kurssi-iltoina? Tuliko sulle sellasia päiviä/tunteja kun lukeminen ei yhtään onnistunu ja jouduit luistamaan suunnitelmasta? Mulle melkeem jokatoinen päivä on selkeesti hankalampi ja joudun pitämään iltapäivällä taukoja tunnin välein..:/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luin siis tänä keväänä vähän vajaa 600 tuntia. Viime vuonna luin vähän vajaa 500 tuntia. Ekasta keväästä 2012 en osaa sen tarkemmin sanoa, en kirjannut tunteja vissiin melkein ollenkaan ylös. Varovasti voisin veikata, että ne tunnit jäivät johonkin 400?
      Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että tänä vuonna on kaksi viikkoa (vai kymmenen päivää?) vähemmän aikaa lukea! Toisaalta se voi tarkoittaa myös sitä, että ihmiset jaksaa painaa pidempää päivää vähän isomman osan urakasta, kun projekti on kuitenkin aiemmin ohi. Mutta toisaalta se voi ihan hyvin olla niinkin, että ei tarvitse yhtä montaa tuntia lukea kuin viime vuonna. Vaikea sanoa tässä vaiheessa... :/
      Alussa luin aika vaihtelevia päiviä, välillä tuli 6-8 tuntia, välillä se jäi muutamaan tuntiin. Huhtikuun keskiarvoksi kuitenkin tuli 6.5 tuntia per päivä. Kurssipäivinä maksimi tunnit taisi jäädä viiteen, mutta useammin luin kolme tai neljä tuntia ennen kurssia. Ilta oli sitä mun lukuaikaa, joten toisaalta, kun kurssi oli illalla, saattoi se aamulukeminen jäädä välillä aika vähille :D
      Todellakin oli päiviä kun ei vaan luistanut! Alussa lähdin käymään porukoilla ja toisena päivänä luin vaan puoli tuntia :D Kerran oli niin jäätävä päänsärky, että menin jo iltapäivällä suosiolla nukkumaan ja lukemiset jäi johonkin muutamaan tuntiin. Ei näistä kevyemmistä päivistä kannata ottaa turhaa stressiä, kunhan niitä hyviä päiviä kanssa on reilusti siellä seassa.
      Pidä ihmeessä taukoja VÄHINTÄÄN sen tunnin välein, mielellään näin alussa useamminkin! Luet vaikka sen puoli tuntia ja pidät ihan parin minuutin hyppely/vessa/juonti/syönti tauon ja sitten jaksaa paljon paremmin jatkaa. Mulla ainakin oli varsinkin ihan alussa tosi hankala keskittyä jotain puolta tuntia-tuntia pidempään. Muista vaan pitää ne tauot sitten suht lyhyinä, ettei ne veny liian pitkiksi! Mitä enemmän taukoja, sitä enemmän houkutuksia :) Mutta ne tauotkin on tositosi tärkeitä!!

      Poista
    2. Kiitos ihan älyttömästi vinkeistä ja tsempistä!! :) ihana kuulla ettei sisäänpääsy oo mahdotonta ellei lue joka ikinen päivä 8h :D mulle eniten morkkista aiheuttaa just kurssipäivät kun lukutunnit jää kuuteen.. ehkä se kurssikin lasketaan periaatteessa lukemiseks niin eikai se 6h sitten oo niin paha. Ps. Luin vanhoja postauksias ja jäin koukkuun: merkkareihin ja kahviin! 😍

      Poista
    3. Joo siis en tajunnu sanoo, että noihin mun tunteihin kuulu kyllä ne valmennuskurssitunnit!! :D En mä muuten noin paljon olis saanu. Ja ei todellakaan kannata ajatella, että valmennuskurssit vie sitä lukuaikaa, koska siellä kurssilla kumminkii käydään just niitä asioita läpi ja varmasti selkenee moni vähän epäselväksi jäänyt asia! :)
      Oon yrittäny viime aikoina maistella kahvia, mut ei se vaan jotenkin uppoa... Pitää mennä ostaa merkkareita nii maistuu paremmin!! :D
      Mites on lukemiset nyt menny? Parempi fiilis? :)

      Poista