keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Yksi tekniikka yliviivaukseen.

Kirjotan nyt teille vähän yliviivauksesta ja mun taktiikasta siinä, sellasesta tuli kysymys ja ajattelin vastata siihen postauksen muodossa. Lawyerette mainitsikin jo hyviä pointteja, tuon tässä nyt esille omat tekniikat ja kenties muutamia vinkkejä.

Mä oon joka vuosi yliviivannu valintakoekirjojen tekstejä ja PALJON. Ainakin uskottelen ittelleni että mitä värikkäämpi kirja on, sitä paremmin opin/osaan asiat. Ja niinkun tuli jo ilmi, mikä vaan kirjan kohta voi olla se mitä kokeessa kysytään joten tavallaan kaikki on kyllä melkeen yhtä tärkeetä! 

Mutta ihan ekana suosittelen ennen ku alottaa värityksen että suunnittelee vähän niitä värikoodeja valmiiks, esim mulla menee suunnilleen näin

Lila: otsikot ja kaikkien ukkeleiden nimet (viime vuonna tais olla punanen)
Keltanen: tärkee juttu
Vihree: ei niin tärkee
Oranssi: termi
Punanen: sääntö
Sininen: poikkeus

Tossa noi tärkeimmät.
Toinen vinkki on se, että kannattaa ainakin kerran lukee joku pätkä läpi ja miettiä millä värillä värität ennen ku ryhdyt itse toimiin. Mulla on jo nyt pari kertaa käyny silleen että oon värittäny väärällä värillä ja se jos mikä ärsyttää!


Viime vuoden kirja

Viime vuonna kevään loppupuolella kirjottelin myös oikeushissan kirjaan reunoille "väliotsikoita" kappaleista. Tämä autto tosi paljon kertaamista ja jonkin asian etsimistä kirjasta. Noi otsikot on sitten itelle enemmän niin ei niin väliä vaikka ei ihan täydellisimpiä ja järkevimpiä ole.

Oikeushistoriaa!


Kuten tästä kuvasta näkee, tykkäsin myös piirrellä hurjilla taiteen lahjoillani kirjaan. Pointti noilla piirrustuksilla oli ehkä eniten se että ne autto muistamaan joitain asioita. Vastatessa johonkin kysymykseen muisti, että ainiin, piirsin sen järkyttävän kuvan tästä! :D

Kaiken tän värityksen lisäks päätin viime vuonna alleviivailla pari viikkoa ennen koetta hissan kirjasta niitä "kaikkein tärkeimpiä" keltasia kohtia. Ei ehkä maailman fiksuin idea, mutta siinä alleviivatessa ainakin tuli vielä käytyä läpi ne olennaisimmat ja vähän mietittyä että mikä tässä on sitä mikä oikeesti pitää osata tarkasta ja mikä ehkä vähän sellasta oheistuotetta.

Vaikka mulla kirjat olikin värien sekamelskaa viimesillä viikoilla, sai niistä ite hyvin selvää. Ei se taktiikka ehkä jollekin toiselle olisi avautunut, mutta itse tiesi etsiä jotain asiaa oranssien termien tai lilojen nimien perusteella ja lukiessa jotain asiaa keskittyä ensin keltasiin ja sitten täsmentää asiaa vihreiden asioiden avulla. Muista yliviivatessa että sä teet sitä ittelles, et kenellekään muulle! Jos se käy järkeen sulle, ei millään muulla ole mitään väliä. Jos susta on hyvä että yliviivaat (tai alleviivaat tai et tee minkäänlaisia merkintöjä) vain muutaman lauseen per sivu, hyvä! Tee sitä mikä susta tuntuu parhaalta! :)
Nää on tosiaan vaan juttuja mitä mä tein, eikä todellakaan sovi kaikille. Pyri löytämään se sulle sopivin tapa!

Jos tuli jotain kysyttävää vielä tästä sekamelskasta, kysy rohkeasti pois! Yritän vastailla parhaani mukaan :)


6 kommenttia:

  1. Ihana alin kuva :D kyllä se piirtäminen auttaa! Itse tein sitä flow-chartia ja vaikka välitenttikysymys tuli sisämarkkinaoikeudessa alueesta jonka olin heikoiten ehtinyt opettelemaan, sieltä putosi toinen kahdesta femmasta! Hihkuin onnesta! Voin muuten näin lohdutukseksi kertoa ettei toi kirjan merkkien ja korostuskynien käyttö töissäkään lopu :'D Siellä istun toimistossa 8h päivässä lukemassa sitä sun tätä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli vaikka valintakoe ei menekään täysin nappiin (tai ainakin jos tuntuu siltä) ei kannata lannistua ennen tuloksia! :)
      Ja voi ei, mä varmaan sitten vielä nelikymppisenäkin käytän miljoonaa eri väriä kaikkien paperien läpi käymiseen, voin jo nyt kuvitella miten koomiselta tulen näyttämään! :D

      Poista
  2. Moi! Tykkään tosi paljon sun blogista! Löysin tän ihan sattumalta kun etsin googlesta jotain pääsykokeeseen liittyvää. Itse en olle hakemassa valtsikkaan, vaan humanistiseen, mutta on kiva lueskella jonkun muunkin pääsykoeurakkaa :) Kuinka monta tuntia muuten luet päivässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Mukava kuulla! :) Vertaistuki on aina hyväksi, auttaa todellakin jaksamaan ja painamaan kovempaa eteenpäin. Oon lukenu tähän mennessä tosi vaihtelevasti, pisin päivä taisi olla 9 tuntia ja lyhin 0,5 tuntia. Oon yrittäny pitää miniminä sellasta 5 tuntia mutta aina en oo päässy siihenkään. Kuitenkin olen lukenut enemmän kuin viime vuonna ja tuntuu että osaan asioita jo ihan hyvin. Pitää vähän yrittää kiristää tahtia kuitenkin.. Ei ne tunnit aina kaikkea kerro, enemmänkin se miten hyvin on keskittynyt niiden aikana! :)
      Ps. Haen siis oikeustieteelliseen :)

      Poista
    2. Ups sori! Yksi kaveri on hakemassa valtsikkaan niin sen takia meni ihan nimitykset sekasin! :D kun kirjottelin kommenttia niin ajattelinkin että joku tässä mättää, mutta en sitten tyhmänä tajunnut :)

      Sulla tuntuu olevan niin hyvällä mallilla toi opiskelutekniikka, niin sen takia halusin kuulla että kuinka paljon luet :) antaa vähän vinkkejä omaankin lukemiseen, vaikka eri tiedekuntaan oon hakemassa. Itsekin luen aika satunnaisia määriä, vaikka kuinka koitin aluksi laittaa itselle tarkat aikataulutukset, mutta ei ne sitten onnistunut.

      Tiedätkö muuten mitään muita hyviä pääsykoeblogeja? :)

      Poista
    3. Joo, näitä sattuu kaikille, ei onneksi ole niin vakavaa! :)
      Luulisin opiskelutekniikan tosiaan olevan hyvin tiedossa, kun vaan saisi istuttua siinä penkissä tarpeeksi pitkään eikä muut hommat houkuttelisi pois! Varmasti kevään edetessä ja pääsykokeen lähestyessä tosin paniikki painaa takamuksen penkkiin koko ajan pidemmäksi osaksi päivää :D
      Samahan se loppujen lopuksi on mihinkä sitä hakee, lukea pitää ja asiat täytyy osata jos opiskelemaan halajaa!
      En oo löytäny mitään kivoja pääsykoeblogeja vaikka oon yrittäny niitä aina välillä ettiä... Tai sit en vaan osaa ettiä oikeista paikoista :D Mutta jos jotain löydät niin tule toki vinkkaamaan! :)
      Ja tsemppiä lukemiseen!

      Poista