tiistai 7. huhtikuuta 2015

Opiskelutavat

Ajattelin nyt listata tähän kaikkia mahdollisia tapoja opiskella valintakoekirjoja. Jokainen oppii eri tavalla, ja mäkin hyödynsin useita eri taktiikoita kirjojen selättämiseen. Mä ainakin olen sellanen tyyppi, että en olisi jaksanut vaan lukea kirjoja alusta loppuun päivä toisensa jälkeen, vaan tarvitsin jotain muuta tekemistä niiden kanssa. Jos siis susta tuntuu siltä, että keinot on loppumassa kesken tai muuten vaan puuduttaa, kokeile jotain seuraavista!

- Tee muistikortteja
Ne voi olla pieniä tai isoja, niissä voi olla paljon tekstiä tai vaan muutama sana. Mulla jos kortit oli täynnä tavaraa niin ne tuntu aika raskaille ja jo kolmea korttia sai toistella puoli tuntia ennen kuin niistä mitään jäi päähän. Siksi olisi ehkä kannattanut suosia vähän vähempää määrää tekstiä.

- Tee mindmappeja
Mindmappeja on yhtä monta erilaista kuin tekijöitäkin. Mindmapit voi olla värillisiä, kuvallisia, laajoja tai koskea vaan yhtä-kahta sivua. Mindmappeihin kannattaa ehkä yrittää kiteyttää se asia mahdollisimman vähillä sanoilla, asiat voi olla helpompi muistaa, kun muistettavana on vain yksi sana vs. kokonainen lause. Mä tykkäsin piirrellä mindmappeihin kaikkia asiaan liittyviä ja ei niin liittyviä kuvia. Niinkuin olen aiemmin jo todennut, en todellakaan osaa piirtää, mutta ne kuvat oli vaan mua varten ja sain myös iloa ja piristystä niistä tuherruksista!

- Lue kirjaa/termejä/muuta nauhalle ja kuuntele sitä
Mä kokeilin tätä ainakin aiempina vuosina, mutta tää ei oikeen ollu mun juttu. Olen enemmänkin visuaalinen oppija, mutta toiset oppii kuuntelemalla ja tää varmasti sopii niille!

- Tee itsellesi harjoituskysymyksiä

- Laita joku tuttu kyselemään asioita sinulta

- Kirjoita ylös listoja
Mua ainakin helpotti hurjasti päntätä asioita, kun tiesin, että ne olivat osa listaa ja siinä listassa oli niin ja niin monta kohtaa. Näin yksikään kohta ei päässyt kokeessa vahingossa jäämään pois, kun vähintäänkin tiesin, että kohtia oli yksi lisää, vaikka en muistaisikaan mikä se oli.

- Jaa kirja pienenpiin osiin, esim. yksi aihe, yksi luku. Keskity kerrallaan yhteen kokonaisuuteen.

- Selitä vaikea asia ääneen itsellesi, kurssikaverille tai epäonniselle sukulaiselle.

- Keksi muistisääntöjä, käytä erilaisia muistitekniikoita
Yhdistele sanojen ensimmäisiä tavuja tai kirjaimia. Keksi asiasta joku hassu mielikuva, joka herättää vahvoja tunteita (siten sen muistaa helpommin).

- Väritä, alleviivaa, ympyröi
Jos tää on sun juttu, niin anna mennä! Jos värittäminen tai alleviivaaminen tai piirtely tai mikä vaan tuherrus auttaa sua muistamaan asiat, niin älä häpeile käyttää sitä. Mun kirjat oli täynnä lappuja ja ne oli väritetty alusta loppuun. Aikasempina vuosina jopa päällystin kirjat kimaltavalla paperilla (koska kuka jaksaa tuijottaa niitä tyhmiä valkosia kirjoja koko kevään?!). Mä olin ylpeä mun kirjoista, ja siitä, että tiesin miten opin asioita ja todellakin käytin sitä hyödyksi!

- Yhdistele asioita
Jos luet kirjoja ja vastaan tulee joku suora tai epäsuora viittaus johonkin kirjan toiseen kohtaan/toisen kirjan kohtaan, käy katsomassa se. Jos mieleen välähtää, kuinka tää asia nyt kovasti muistuttaa sitä toista, niin käy tarkistamassa se toinen juttu. Näin saat mielen rauhan ja varmasti osaat yhdistää/pitää erillään tarvittavat asiat kokeessakin!

- Käytä niitä pieniä sivunmerkkaaja tarroja
Mitä ne nyt on. Ne post it:it millä voi merkata jonkun sivun? Niihin voi kivasti myös kirjoittaa mistä asiasta on kyse. Ja kappas, oikea sivu löytyy paljon nopeammin ensi kerralla!

- Mieti asioiden yhtäläisyyksiä ja eroja
Voiko asioita verrata keskenään? Ovatko ne jotenkin samankaltaisia? Miten ne muistaisi erottaa toisistaan?


Tässä nyt mitä tältä istumalta keksin. Opiskelutapoja on varmasti vielä miljoona lisää, ottakaa kaikki mahdollinen käyttöön! :)
Loppuun vielä muutama kertaustekniikka!

Kertaustekniikoita

- Peitä kirjan sivu ja mieti mistä siinä oli kyse

- Käy läpi muistikortteja

- Piirrä mind map lukemastasi alueesta

- Tee tehtäviä (omia tai valmennuskurssin)

- Kirjoita ranskalaisin viivoin pari tärkeää kohtaa aiheesta

- Käy läpi tärkeät termit ja niiden selitykset

- Oliko alueessa lista? Montako kohtaa siinä oli ja mitä ne olivat?

- Katso sisällysluettelosta otsikoita ja mieti mitä niiden alla oli

6 kommenttia:

  1. Voi kiitoskiitoskiiitoos et tiiä miten paljon tuo tälläselle epävarmalle opiskelijalle helpotusta tälläset vinkit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! :) Onko lukemiset lähteny luistamaan paremmin?

      Poista
  2. Joo ihan hyvin menee :) nyt luen kirjoja vähän hitaammin, noin 7 sivua tunnissa. Käyn aina kappaleen kaksi kertaa läpi ja kirjotan avainsanoja ja kysymyksiä ittelle ylös. Ainoo mitä mietin nyt on se että kannattaisko kirjoja lukee vaihdellen, vai yksi kirja kerralla alusta loppuun? Ainakaan samana päivänä en lue useampaa kirjaa koska siitä menin viimeksi ihan sekaisin, mutta jos luen yhen kirjan vaan kerralla ja käytän siihen esim 3 päivää niin muista kirjoista tulee tosi pitkä tauko. Oisko jotain vinkkejä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi kovasti jäi blogi vähän liian pitkäksi aikaa huomiotta!! :/ Toivottavasti nyt on mennyt lukemiset hyvin? Ja tässä vaiheessa sanoisin, että kannattaa kierrättää kirjoja useammin, mielellään joka päivä kaikkia, tai vähintään joka toinen. Ja ihan viimeinen viikko kannattaa tehdä silleen, että lukee ja kertaa jokaista kirjaa joka päivä. Ettei sitten lopussa ole silleen, että kun menet kokeeseen, jonkun sivun kertaamisesta onkin mennyt jo viikko! Tsemppiä!!

      Poista
  3. Nyt ku ollaan puolessa välissä lukemista ni joku tsemppi postaus olis kiva!
    Samoin se että miten valmistaduit viikkoa ennen pääsykokeen tekemistä.
    Mitkä olisivat konkreettisia viimeisen viikon kertaus vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Yritin tossa postauksessa nyt vähän edes tsempata :) Teen vielä viikkoa ennen koetta toisen vinkkkipostauksen ihan viime hetken valmistautumisesta! :)

      Poista