sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Viimeiset viikot

Nyt on käsillä jännät paikat, kun pääsykokeeseen on vain kaksi viikkoa! Tästä nyt lähtee ne viimeset rutistukset, joten jos tässä vaiheessa tuntuu vähän jo väsymystä, kannattaa pitää se kevyempi päivä nyt, jotta jaksaa sitten loppuun asti lukea kuin viimeistä päivää! Mä toisaalta pidin vielä viikkoa ennen yhden 5h päivän, kun tuntui, että muuten en loppuun jaksa niitä yli 10h päiviä. Nää viimeset viikot on koko projektin tärkein osa, ja vaikka tässä vaiheessa vielä saattaa tuntua sille, että ei osaa läheskään tarpeeksi hyvin tai ei osaa vastata kysymyksiin oikein, ei hätää! Kahdessa viikossa ehtii oikeasti tehdä ihmeitä!

Jos tulee epätoivon fiilikset nyt tai myöhemmin, koska jäljellä oikeasti on vain vähän aikaa, älä anna sen lannistaa! Jos olet jaksanut lukea tähän mennessä hyvin, on sulla vielä kaiket mahdollisuudet hoitaa homma kotiin! Nyt pitää ottaa kaikki ne tsemppikeinot käyttöön ja unohtaa ne epäilyt, nyt pitää vaan nukkua, syödä ja lukea. Tietysti vähän liikuntaa väliin niin on täydellinen paketti :D

Tämä on nyt se kohta, kun jyvät erotellaan niistä akanoista. Tässä vaiheessa osa höllentää lukemista, osa luovuttaa, koska ei jaksa enää, osa häiriintyy, eikä jaksa keskittyä loppuun asti. Ihan mitä vaan voi sattua, mutta älä anna sen sattua sulle! Tsemppaa ja motivoi ittes näitä kahta viimestä viikkoa siihen, asennoidu henkisestikin lukumoodiin, siihen, että luet nyt pari viikkoa täysillä, teet kokeen niin hyvin ku pystyt ja jäät odottamaan sitä paksua kirjekuorta.  :)

Voi olla, että susta vielä tuntuu, ettet osaa läheskään kaikkea, läheskään niin hyvin kuin mahdollista. Mulla oli tällanen fiilis vielä pari päivää ennen koetta. Mitä sitten pitää tehdä? Jaa jäljellä olevat sivut (siis ne jota et oikeasti osaa, älä enää jankkaa niitä mitä osaat varmasti! kertaa niitä suht pikaisesti pari päivää ennen koetta) pienenpiin paloihin ja taklaa ne yksi kerrallaan. Tässä vaiheessa viimeistään kannattaisi tehdä jonkinlainen suunnitelma siitä, miten käytät viimeiset viikot ja mitä opetella. Voisin melkein varmasti sanoa, että kukaan ei osaa kaikkea kirjoista. Pitää osata priorisoida ja valita ne tärkeimmät kohdat. Eikä kokeessa tarvitsekaan osata kaikkea!

Eikä pidä ikinä pohtia omaa osaamistaan vastaamalla kysymykseen: Mitä oikeen osaankaan näistä kirjoista? Koska hyvin todennäköisesti (mulla ainakin, aina) vastaus tulee olemaan: vi**u mä osaa p**kaakaan tästä koko #@*!&-^%!!! Voin kertoa kokemuksesta, että tällaisten kysymysten pohdiskelu ei todellakaan ole kovin kannustavaa, motivoivaa tai innostavaa. Nämä kannattaa siis heittää roskakoppaan just heti ja nyt, ja jos joku sulle tällasta kysymystä esittää vielä, sano vaan suoraan, että hyvin menee, osaat hyvin, ja vaihda aihetta.
Kannattaa ennemminkin pohtia omaa osaamistaan sitä kautta, että miettii, mitä osaisi kertoa vaikka asioista jonkun tietyn otsikon alta, jostain pienemmästä aiheesta tai liittyen johonkin termiin tai sääntöön. Kun tätä kautta lähtee liikkeelle, voi mieleen tullakin hyvin monia asioita, ja vaikka ei välttämättä muista kaikkea, on helpompi lähteä kertaamaan sitä yhtä sivua tai aukeamaa mikä ei muistu mieleen kuin sitä koko kirjaa mistä ei osaa yhtään mitään. Jep, koettu on.

Tsemppiä ihan hurjasti viimeiselle rutistukselle! Vielä jaksaa pari viikkoa lukea ja panostaa! Unelmien opiskelupaikka on todellakin sen arvoinen :)

6 kommenttia:

  1. Kiitos taas vinkeistä! Muuten on mennyt hyvin mutta olin kipeenä vapusta alkaen 4 päivää ja tuntuu että jäin kauheesti jölkeen :( teitkö viimesillä viikoilla tehtäviä vai käytitkö ajan lukemiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä anna niiden menetettyjen päivien enää vaivata! Ne on mennyttä eikä niille enää voi tehdä yhtään mitään vaikka miten harmittelisi. Nyt vaan täyttä päätä eteenpäin ja paukuttamaan niitä sääntöjä päähän kuin viimeistä päivää! Vielä on mahiksia vaikka ja mihin, nyt vaaditaan sitä kanttia! :)

      Poista
  2. Kiitos postauksesta,antaa vähän toivoa näiden lukeminen! Tällä hetkellä fiilikset on välillä todella maassa ja tuntuu just tolta mitä kirjotit et ei oikeesti tiedä yhtään mitään. Pakko vaan tsempata ja jatkaa eteenpäin. Tosiaan kannattaako tehtäviin panostaa enää tässä vaiheessa vai pelkästään lukea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt unohdat ne epäilykset ja luotat vaan siihen, että on tehty tosi hyvä pohjatyö ja nyt viimesten päivien lukemisella ehtii vielä viilata niitä kohtia todella paljon! Keskityt vaan siihen lukemiseen ja opettelemiseen ja unohdat ihan kaiken jossittelun ja pohdiskelun. Viimesinä päivinä ei saa tehdä ongelmia yhtään mistään, jos et jotain tajua, opettele se ronskisti ulkoa. Jos just sitä kysytään kokeessa, luettelet ulkomuistista ne kohdat mitä opettelit ja sillä todennäköisesti saat jo melkein kaikki pisteet! :) Kyllä tehtäviä voi katella läpi, ite varmasti melkeen viimesiin päiviin asti niitä välillä vilkuilin kun ei jaksanu kirjan sivuja enää. Mutta ei niitä kannatta (tai ite en ainakaan enää siihen käyttäny aikaa) ehkä enää ainakaan kirjottaa, ennemmin kattoo mitä kysytään, vähän pohtii mitä laittais ja kertaa vastaukset. Tääkin on kyllä vähän lukijakohtaista, jotkut tykkää ennemmin tehdä niitä kunnolla vielä lopussa ja asiat jää silleen tosi hyvin mieleen. Tärkeintä on, että luet, luet ja luet :)

      Poista
  3. Mulla on nyt kauhee kriisi tekniikan kanssa tarviin neuvoja! :(( Tarkotus oli saada 6 kertaa huolellisesti luettua ja viimenen viikko vaan kerrata, mutta jäin jälkeen kun sairastelin ja nyt tää kuudes lukukerta näyttäis venyvän torstaihin asti eli ei jäisi kertaamiseen kun pari päivää... luen siis aika hitaasti nyt kun tuntuu etten todellakaan osaa ulkoa vielä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä jää liikaa jumittamaan siihen, että oli tarkoitus saada tietty määrä luettua kirjat läpi. Jos se suunnitelma ei nyt toimikaan niin keksi uusi! Tai toisaalta, jos susta siltä tuntuu, että parempi ne nyt lukea vielä sen kerran läpi niin käytä aika siihen ja lue ne läpi! Mä henk koht ehkä itse suosittelisin, että et lue koko kirjaa enää, vaan keskityt enemmän niihin vaikeisiin asioihin ja käyt niitä läpi minkä ehdit. Tärkeää olisi myös viimesinä päivinä vilkuilla vähän kaikkia kirjoja, ettei mikään kohta vaan pääse unohtumaan! Mutta toisaalta tähän voi riittää esim 4 viimeistä päivää, muuten voi lueskella vaikka yhtä tai kahta kirjaa läpi per päivä, jos silleen tuntuu hyvälle. Keskity nyt niihin asioihin, missä tiedät, että on vielä työtä ja kertaa vain nopeammin läpi ne kohdat, mitkä tuntuvat helpommille! Ja älä tässä vaiheessa enää "vaan lue" vaan pyri opettelemaan samalla kaikki tärkeät asiat, niin, että ne on tarpeeksi hyvin kokeeseen mielessä, ennen kuin siirryt seuraavaan kohtaan. Toivottavasti oli apua!

      Poista