lauantai 23. toukokuuta 2015

Viimeinen päivä ja the day!

Miten siihen itse kokeeseen sitten kannattaa valmistautua?
Mä en yhtenäkään vuonna lukenut kokonaista lukupäivää päivää ennen koetta. Kyllä luin varmasti joku 5 tuntia, ja sitten paniikissa yleensä kertailin vielä jotain juttuja illalla. Mutta just sen takia, kun oli tietynlainen paniikki päällä, en jaksanut lukea täysillä iltaan asti, vaan pikku hiljaa rupesin valmistelemaan mieltä sen kokeen ponnisteluihin. Mut mä ehkä sanoisin tän osalta, että tehkää silleen kun teidän fiilis on. Jos teistä tuntuu, että kirjoihin koskeminenkin saisi kamalan paniikkikohtauksen aikaan, jättäkää kirjat suosiolla rauhaan. Jos taas haluatte tarkistella tiettyjä kohtia kirjasta viimeiseen asti, tehkää niin. Se lukeminen ei ole viimeisestä päivästä kiinni, voisin melkein sanoa, että ne asiat mitä tulette pääsykokeessa osaamaan, ovat jo siellä mielessä. Ja jos siellä on tarpeeksi niin siellä on tarpeeksi ja sillä selvä :)

Valmistelkaa huomenna myös kaikki tavarat, mitä otatte kokeeseen mukaan. Kaikki kynät, kumit, korvatulpat, eväät, henkilöllisyystodistus ja mitä muuta tarvitsette. Eväistä sen verran, että ei kannata ehkä ottaa mitään sen suurempia mukaan, esimerkiksi välipalapatukat, karkit, siistit hedelmät (esim viinirypäleet), ehkä voileipä voisi olla hyviä. Mulla on ollu vaan välipalapatukka ja karkkia yleensä mukana. Oon syöny ennen koetta kuitenkin ihan hyvän lounaan niin ei joka tapauksesssa tuli suuri nälkä ja kokeessa haluaa käyttää kaiken mahdollisen ajan kirjoittamiseen ja rauhassa pohtimiseen, eikä antaa eväiden syönnin häiritä sitä. Karkkia oon pitäny hyvänä, ku se on siistiä, hyvää ja sokeri ei varmasti oo haitaksi aivoille kun pitäisi tsempata ihan täysiä. Toisaalta joillekin ei välttämättä sovi, varsinkin kun koeaika on 4 tuntia, ettei tule huonoa oloa tai väsymystä. Miettikää omalta osalta mitkä olis niitä kivoimpia ja helpoimpia eväitä. Muistakaa ottaa myös juotavaa mukaan! Ihan sama vaikka ette koskisikaan eväisiin tai juotavaan koko kokeen aikana, on lohduttavaa, kun niitä on kuitenkin tarjolla, jos sattuisi tulemaan nälkä tai jano tai tekee vain mieli pureksia jotain.

Mulla on lisäksi ollu joka vuosi korvatulpat mukana kokeessa. Auta armias kun vieressä olevalla on hyvin rapiseva karkkipussi vieressä, kyllä siinä meinaa hermo mennä 100000 kertaa kokeen aikana. Voin kokemuksesta sanoa, koska siihen ei meinanneet korvatulpatkaan auttaa..... :S
Toki kannattaa olla vähän hereillä jos tekee koetta korvatulpat korvissa, ettei vessatauot mene ohi :D Viime vuonna oli tosi ihana, kun mun salissa vessataukojen ajat oli kirjoitettu jo alussa taululle, osasi sitten miettiä, että kannattiko mennä vai ei kun tiesi jo valmiiksi milloin seuraava mahdollisuus tulee.

Muistakaa HENKILÖLLISYYSTODISTUS!!!! Ja senhän pitää olla sellanen virallinen, ainakin nyt ajokortti ja passi käy varmasti. Mulla oli molemmat mukana varmuuden vuoksi :D Tästäkin oli ohjeistusta, että jos se unohtuu, niin mun mielestä se ei kuitenkaan ollu maailman loppu, vaan sitten tilanne selvitetään valintakoekansliassa.

Ottakaa varakynä ja vaikka varakumikin mukaan. Taisin ehkä jo aiemmin sanoa, että viime vuonna mun edessä istuvalta pojalta tippu kumi kesken kokeen ja sitten se yritti viitata, jotta saisi sen takaisin, mutta ei valvojat huomanneet sitä...

Lisäksi on hyvä vielä varmistaa se oma koepaikka ja jos se alue ei ole tuttua, voi sen käydä katsastamassa vielä huomenna tai vaihtoehtoisesti saapua todella hyvissä ajoin maanantaina paikalle, jotta on varaa vaikka vähän eksyä jos niin pääsisi käymään. Se tästä nyt vielä puuttuisi, että kamalassa kiireessä poukkoilisi ympäri keskustaa yrittäen löytää omaa koepaikkaa. Jos koeaamuna on kuitenkin kamalassa paniikissa tai muuten ei vain löydä omaa koesalia, voi kokeen tehdä myös toisessa salissa, eikä koe kaatuisi myöskään tähänkään. Etsikää kuitenkin se oma sali ja menkää sinne :)

Huomenna illalla pyrkikää rauhottamaan ittenne keinolla millä hyvänsä ja menkää hyvissä ajoin nukkumaan. Hyvät yöunet varmasti auttaa jaksamaan koepäivänä ja tsemppaamaan kokeessa! Jos hermot meinaa vallata koko kropan, menkää vaikka lenkille ulos, venytelkää, lukekaa jotain muuta kirjaa, ihan mikä vaan teille toimii. Rauhottukaa ja tehkää kaikkenne, että saatte hyvät yöunet :) Tietysti, jos tilanne on sellanen, että ette vaan millään saa unta ja nukutte sen muutaman tunnin vain, ei sekään varmasti voi olla viimeinen niitti pääsykoepaikan menettämiselle. Jännitys varmasti terävöittää ajatukset ja jaksatte kyllä sen yhden päivän. Mutta kannattaa yrittää tehdä itselle parhaat mahdolliset mahdollisuudet ja yrittää olla mahdollisimman hyvässä terässä koepäivänä!

Koepäivänä kannattaa herätä hyvissä ajoin, että ehtii tehdä aamutoimet rauhassa, tarkistaa kaikki koetarvikkeet, syödä rauhassa ja etsiä koepaikka kiireettä. Mä muistaakseni söin viime vuonna kevyen lounaan ennen koetta, ei hirveästi tehnyt mitään mieli, mutta jotain oli pakko pakottaa alas. Mulle ei onneksi jännittäessä tule huono olo (vessahätä sen sijaan :D), joten pystyin huoletta pakottamaan vähän leipää yms alas. Muistaakseni kuitenkin kaverini (joka pääsi sisään!) sanoi, ettei syönyt mitään sinä aamuna, tai korkeintaan aamupalan, ja kävi oksentamassa ennen koetta. Jännitys vaikuttaa kaikkiin eri tavalla, eikä kannata siitä jännittämisestä stressata. Kaikkia varmasti jännittää tosi paljon, joten et todellakaan ole ainut! :)

Mä sanoisin, että ei kannata tarttua kirjoihin enää koepäivän aamuna. Mä jätin kirjat suosiolla kotiin ja oon kyllä tosi tyytyväinen mun päätökseen. Junassa ja itse yliopistolla näin ihmisiä, jotka tarkisteli viimesiä juttuja vielä kirjasta ja hinku tarkistaa itsekin joitain asioita oli ihan mieletön. Uskon kuitenkin, että jos olisin kirjat saanut vielä siinä vaiheessa käteeni, olisin vain panikoinut huomattavasti enemmän ja mennyt entistä enemmän sekaisin siitä kaikesta tiedosta, joka aivoissa seilaili ympäriinsä.

Älkää panikoiko, jos teidän nimeä ei huudetakaan (niinkuin mulle kävi viime vuonna), älkää panikoiko, vaikka teidän nimeä ei löydykään listasta. Tehkää koe silti kaikessa rauhassa ja panostaen ihan yhtä kovasti kuin muutenkin olisitte panostaneet. Panikoikaa sitten kokeen jälkeen, eikä minuuttiakaan aiemmin. En nyt halua pelotella, näitä varmasti käy aika harvoin, mutta ottakaa sellainen asenne, että ihan mitä vaan teidän eteenne heitetään, ne vaan koettelee teitä ja te ette oo moksiskaan! Te näytätte niille, että teitä ei noin vain hetkauteta, vaan te ootte valmistautunu ihan kaikkeen!!

Kokeessa sitten suosittelisin aloittamaan jostain helpoista tehtävistä. Lukekaa ne tehtävät kaikki läpi, ja tehkää ensin esim joku nopea monivalinta tai muuten teille helppo tehtävä. Samalla aivot siellä taustalla ruksuttaa niitä muita tehtäviä, niitä pahoja, ja niihin on paljon helpompi palata kun on ensin päässyt kunnon vauhtiin helppojen tehtävien avulla. Kannattaa ehkä tehdä yksi tehtävä kerrallaan, tai että varaat siihen esim puoli tuntia ja teet sen niin valmiiksi kuin mahdollista ja sitten vasta siirryt seuraavaan. Näin kenties menee vähemmän aikaa tehtäviin, kun ei tarvitse pomppia koko ajan edes takaisin ja perehtyä tehtävään uudelleen ja tarkistaa mitä on jo kirjoittanut ja mistä pitäisi jatkaa yms... Viime vuonna mä tein tehtävät tällä tekniikalla ja musta se oli ihan fiksu neuvo. En kyllä todellakaan sanoisi, että aiemmat kokeet olisivat millään lailla jääneet tästä kiinni, mutta kenties se auttoi ajan kanssa viime vuonna, kun kirjoitettavaa oli muutenkin niin paljon. Kokeen loppupuolella lisäilin tehtäviin vielä loppuun (kun tilaa oli) vähän randompointteja, mitä tuli aiheeseen liittyen vielä mieleen. Osaan tehtävistä en pystynyt kirjoittamaan kuin ekstrasääntöjä loppuun (ei sovellusta tapaukseen), kun muistaakseni tila loppui kesken :D

Muista katsoa kelloa välillä! Kannattaa myös ottaa oma rannekello mukaan, jos sellainen vain on. Näin ei tarvitse tuskastella salin kellosta (jos siellä edes on sellainen) ja pyöriä kokeessa koko ajan ympäri. Kannattaa pitää aika hallussa koko kokeen läpi ja pitää siis huolta, ettei käytä yhteen tehtävään liikaa aikaa. Tee se tehtävä ajan puitteissa niin hyvin ja pitkälle kuin pystyt, ja siirry sitten seuraavaan tehtävään (huom, tehtäviä ei todellakaan tarvitse ja kannatakaan tehdä numerojärjestyksessä!!). Palaa tehtävään lopuksi vielä jos aikaa jää.

Kokeessa on varmasti niitä ihan hullun pahoja tehtäviä, joista tuskin kukaan saa täysiä pisteitä. Mä melkein hihittelin viime vuonna kokeessa itsekseni, kun huomasin, että oli sitten tehty tehtävä koko alueen v**tumaisimmasta aukeamasta! Ainakin leveä hymy nousi kasvoille. Tai ehkä senkin takia, että tiesin osaavani asiasta ainakin enemmän kuin monet muut. En tietenkään kaikkea, enkä todellakaan sanasta sanaan oikein, mutta kuitenkin. Vaikeiden tehtävien tarkoituksena on vain erotella niitä hakijoita, jotka yrittivät oikeasti ja sitten niitä, jotka antoivat koko asian olla, kun se oli vaikea. Ottakaa vaikeat tehtävät haasteena,  te ihan varmasti tiedätte asiasta vähintään jotain ja helposti voitte silti saada ainakin muutaman pisteen. Viime vuodenkin patentti tehtävästä sai arviolta 5 pistettä ihan sillä, että selitti perusasiat ja kertoi sen vaikean aukeaman ainoan helpon ja ymmärrettävän säännön (minkä mä tietty unohdin kokeessa mainita :D). Aloittakaa rauhassa niistä helpoista pisteistä ja keskittykää siihen, mitä kysytään.

Jos oikeasti tuntuu siltä, että ette osaa MITÄÄN jostain kysymyksestä, vetäkää syvään henkeä ja tehkää vaikka muut tehtävät ensin. Koska olette lukeneet koko kevään ahkerasti, en millään jaksa uskoa, että sellaista kysymystä voisi tulla, mistä ette osaa oikeasti yhtään mitään. Osaatte varmasti kertoa ainakin sen aiheen, mistä on kyse? Oliko siinä jotain alaotsikoita? Muistatteko jotain asioita, jotka ovat tämän asian vierestä, melkein liittyvät siihen? Yrittäkää pikkuhiljaa ohjata aivonne oikealle polulle ja kaivakaa päättäväisesti se vastaus sieltä mielestä. Mä tiedän, että te pysyttte siihen!!

Tsemppiä ihan hullusti kokeeseen!!<3 Te pystytte siihen, mä oon ihan varma! Toivon, että mahdollisimman monella olisi paksu kirjekuori odottamassa postilaatikossa heinäkuun alussa. :)

Mä yritän tarkistella blogia huomisen ja ma-aamun usein, jos tulee vielä viime hetken kysymyksiä :)

Jos ei, niin nähdään maanantaina, mä meinaan olen tulossa valvomaan koetta yhteen saliin! Ja täytyy sanoa, että jännittää muakin aika lailla kun koetta mietin! :)

11 kommenttia:

  1. Nää voi kuulostaa tosi tyhmiltä kysymyksiltä, mutta koska oon menossa ekaa kertaa kokeeseen, enkä oo ollu valmennuskurssilla, enkä yliopiston nettisivuilta löytänyt kysymyksiini vastausta, niin kysyn näitä sulta. 1. Pitääkö kokeeseen siis ilmoittautua jollekin ennen varsinaista nimenhuutoa (mietin, että kannattaako suosiolla mennä ilmoittautumaan pari tuntia aikaisemmin koepaikalle ennen suurinta ryntäystä, ja lähteä siitä sitten välissä johonkin syömään)? ja 2. Mua mietityttää, että mihin kamat jätetään kokeen ajaksi (kannattaako kännykkä ja lompakko jättää kaverille kokeen ajaksi jne.)? Suurin jännitys on helpompi selättää, kun tietää mitä on tulossa. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!! Varsinkin kun näitä asioita ei hirveästi kerrota yhtään missään, tulee sitä varsinkin ensimmäisellä kerralla varmasti itse kunkin pohdittua ihan näitä samoja asioita! Olin mäkin aika jännittynyt koetilanteesta ekaa kertaa just sen takia, kun en oikeen tiennyt miten siellä menetellään ja miten asiat tapahtuu.
      1. Ei, kokeeseen ei tarvitse ilmoittautua yhtään mitenkään. Riittää, kunhan olet laittanut Helsingin oikiksen hakukohteeksi yliopistohaussa (kai se haku edelleen menee sitä kautta?). Sitten vain marssit koepaikan tuntumaan hyvissä ajoin (varmasti riittää, että siellä on joskus 11.30 aikaan, tai sen jälkeenkin ehtii. Nimenhuutohan alkaa aikaisintaan vähän ennen kahtatoista) ja odotat, että sinut kutsutaan sisään :)
      2. Kokeessa laukut ja takit jätetään salin reunustalle. Paikalle ei saa ottaa mitään ylimääräistä, ei penaalia eikä mielestäni silmälasikoteloitakaan tms. Jos olet isossa salissa (päärakennuksen sali 1 on varmaan ainoa), voi olla hyvä idea jättää lompakko ja puhelin kaverille, niin ei ainakaan tarvitse kokeessa stressata niistä. Pienessä salissa varmasti huomaisi helpommin jos joku sattuisi sinun laukkua kaivelemaan. Mä olen joka vuosi (2x päärakennuksen sali 1, viime vuonna pieni sali) jättänyt laukun lompakkoineen ja puhelimineen salin reunalle eikä mitään ongelmaa ole ollut. :)

      Poista
  2. En kestä, alko ihan tässä herkässä koetta edeltävässä mielentilassa itkettää kun luin tän postauksen. Vaikka ei tunneta, niin haluan silti kertoa, että oot ihana ja tsemppaat mua niin paljon eteenpäin, tiesitkö sen<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sua<3 Ihana kuulla, että oon saanu tsempattua suakin eteenpäin! :)
      Mulla ainakin itkeminen kyllä osittain helpotti sitä stressiä, joka vuosi vähintään pariin otteeseen itkin itsekseni tai poikaystävälleni koko hommaa, kun ei jaksanut tai ei huvittanut tai ahdisti vaan koko prosessi. Lisäksi kokeen jälkeen kun se kaikki jännitys sitten pääsi purkautumaan, muistan kun joka vuosi tärisin vaan ihan hillitsemättömästi kun yritin selittää miten meni poikaystävälle ja äidille ja kavereille. Kädet tärisi hulluna ja vatsa tärisi ihan kuin olisi ollut superkylmä :D Se oli aika hassua :D Yritä siinä sitten syödä tai puhua tai tehdä jotain järkevää! Mä veikkaisin, että aika monelle koko kevät on yhtä tunteiden vuoristorataa, mikä tekeekin sen haasteen siihen lukemiseen, kun on selvitettävä se henkinen taistelu kaiken muun lisäksi! Mä oon monta kertaa sanonukin, että kyllähän se hakeminen ja pänttääminen sitten olisikin helppoa, jos ei olisi sitä kauheeta stressiä ja epätietoisuutta koko ajan!!

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä oot kyllä niin ihana!! <3 autto rauhottamaan mieltä tää postaus :p mun piti tänään käydä vielä kaikki kirjat kannesta kanteen mutten jaksanut kun kaks ja yhtä vaan selailin nii nyt on sit huono omatunto.. ja eilinenkin meni lopusta vaan selailuks kun alko väsyttää :( ihan sellanen olo että tää oli nyt tässä kun nää pari päivää on menny vähän niin ja näin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut sähän oot tosi hyvin sitten kerrannut tänään vielä!! Ei todellakaan kannata masistella yhtään! :) Sullahan on tosi hyvät lähtökohdat huomiselle kun tänään oot vielä selannu vähintään kaikki kirjat läpi niin asiat tuoreessa muistissa! :)
      ÄLÄ VIELÄ LUOVUTA!!! Uskot ittees huomiseen asti, uskot omiin mahiksiin, meet siihen kokeeseen ja teet kaikkes! Kokeen jälkeen on ihan sama mitä ajattelee tai mikä fiilis, mutta siihen asti sä selviät, et varmaan luovuta!!!!!! Mä just laskin, että mulla viime vuonna siihen 70 päivään mahtu yhteensä 12 viiden tunnin tai alle päiviä. Ja näistä osa siis oli tyyliä 0, 0,5h, 3h yms. Tää juttu ei todellakaan jää niistä muutamista sluibailupäivistä kiinni, koska kuka oikeesti jaksaa lukee 60-70 päivää ihan täysillä 8-10 tuntia joka päivä?! En mä ainakaan :D
      Nyt unohdat ne kaikki epäilykset, ihan kaikki "en osaa", "en varmaan pääse ajatukset"! Nyt tsemppaat ittes silleen, että puristat huomisen kokeen ihan täysiä ja keräät sieltä ihan kaikki mahdolliset pisteet viimeseen asti, et luovuta kokeessakaan ennen kun oot 150% varma, ettei siellä oo yhtään pistettä enää mitä voisit saada jollain oivalluksella! :) Sä pystyt siihen! Nyt ei luovuteta!! :)

      Poista
  4. Kiitos postauksesta. Kevät on ollu rankka ja matkaan on mahtunu hyviä ja huonoja hetkiä! Kuitenkin uskoa antaa se, että säkään et oo mikään yli-ihminen ja silti oon päässy sisään niin eiköhän täältä perässä tulla :D Nyt yritän saada paniikkitason siedettäväks ja huomenna sit SM-tason suoritus! Kädet tärisee kyllä jo nyt valmiiks... hahha :D mut kiitos sulle, on ollu ihana lukea kannustavia postauksia läpi luku-urakan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on niin totta! Sinne sisään pääsee ihan normaaleja ihmisiä, tavallisia kadun tallaajia! Ei tarvii olla mikään robotti, että pystyisi selättämään pääsykokeen :) Ihan oikea asenne sulla! Huomenna kaikki peliin! :) Nyt tässä vaiheessa joka tapauksessa ei oikein voi tehdä muuta kuin yrittää rauhotella itteensä ja tsempata huomista varten. Muu valmistelutyö on jo tehty kevään mittaan! Mehän nähdään sitten syksyllä tiedekunnassa? ;)

      Poista
  5. Miks sun nimeä ei huudettu ja miten se sit ratkes? :D

    t. Turun kokeen valvoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se valvoja vahingossa hyppäs mun nimen yli! :D Aika paniikissa odottelin eka parit nimet ja hivuttauduin lähemmäs sitä valvojaa. En pystyny ottaa koko pitkää listaa loppuun ku jännitys ja epätoivo sillä hetkellä oli aikamoinen niin kysyin varovasti siltä valvojalta sitten että "hei mun nimi on Jenni XXXXXXX ja mun nimen olis pitäny mennä jo mut sitä ei huudettu...?" ja se valvoja oli vaan, että hups, tuossahan se oli, mee vaan saliin XDXD Onneks ei sen pahempaa! Kävi jo kaikki kauhuskenaariot siinä odotellessa mielessä :D

      Poista
    2. Haha okei! Onneks mä en sekoillut nimiä huutaessani ni en toivottavasti aiheuttanut ylimääräistä paniikkia kellekään pyrkijäraukalle ;< :D

      Poista