lauantai 16. toukokuuta 2015

Viikko!!

No mitäs sitten tehdään, kun on enää viikko aikaa lukea?!
Tässä muutamia mun pointteja, joita itse käytin ja jotka tuntui hyödyllisiltä.

- Lue, lue ja lue. Lue kaikki aika minkä ikinä ehdit ja jaksat. Mun viimenen viikko oli tyyliä 10h, 11h, 10h, 12h, 11,5h... Ja siis lukuaikaa, tauot oli otettu pois tosta. Tässä vaiheessa pitää saada kaikki energiat peliin ja jos susta siltä tuntuu, pidä vielä yksi kevennetty päivä, jotta jaksat oikeasti lukea pitkää päivää loppuun asti. Vapaapäivää en suosittele, mutta parempi tietysti pitää vapaapäivä ja jaksaa loppuun asti, kuin painaa täysiä ja uupua useampi päivä ennen koetta.

- Käy kirjaa läpi niin, että selaat alusta loppuun, pysähdyt jokaisen asian kohdalla jota et vielä osaa ja opettele se. Sitten jatka eteenpäin kunnes tulee seuraava asia, jota et vielä osaa. Näin varmasti tulee käytyä kaikki heikot kohdat vielä sieltä läpi.

- Muista, että riittää, että osaa tarpeeksi kaikesta. Ennemmin opettele tässä vaiheessa mahdollisimman paljon vähän kaikesta, kuin kaikki yhdestä asiasta jonkin toisen kohdan kustannuksella. Kaikkea ei tarvitse, eikä voikaan osata. Jos sulla on jokin kohta, mistä et osaa sanoa melkein mitään, käy sitä läpi uudelleen ja uudelleen.

- Kertaa. Aina pitää muistaa kerrata. Kertaa vanhoja asioita, kertaa niitä, jotka vasta aamulla opettelit. Kertaus on ärsyttävin, inhottavin ja kamalin osa lukemista (ehkä oon jo tästä maininnut :D). Valitettavasti se sattuu olemaan myös se tuotteliain. Tässä vaiheessa kaikki lukeminen on jo tavallaan kertausta, mutta muista kerrata myös ne säännöt, jotka opettelit sanasta sanaan, ettei se sitten kokeessa jää siitä yhdestä sanasta kiinni, joka oli vähän sinne päin.

- Älä tee kokeesta peikkoa. Koe on se hetki, kun vihdoin pääset näyttämään kaiken osaamisesi maailmalle. Vihdoin saat sen mahdollisuuden ansaita opiskelupaikka itsellesi. Koe on tavallaan palkinto kaikesta tekemästäsi työstä, pääset näyttämään sen hedelmää tarkastajille. Koe menee hyvin, kun asennoidut siihen, että se menee hyvin ja sinähän osaat ne asiat!

- Muista nukkua tarpeeksi. Vaikka pitääkin lukea pitkää päivää, ei ne asiat takerru sinne kaaliin, jollei nuku tarpeeksi!

- Unohda kaikki muut. Unohda epäonnistumiset, vapaapäivät, sairaudet, laiskuudet. Unohda kaikki mikä meni aiemmin pieleen ja keskity nyt vain ja ainoastaan näihin jäljellä oleviin päiviin. Tässä on vielä viikko aikaa tehokkaalle lukemiselle ja siinä ajassa voi tehdä vaikka mitä. Kun olet koko kevään jaksanut lukea kirjoja ja sääntöjä uudelleen ja uudelleen, on tässä vaiheessa paljon helpompaa rueta opettelemaan sääntöjä ulkoa kuin olisit alussa ajatellut! Säännöt ovat jo jollain lailla mielessä todennäköisesti, nyt vain hiotaan sanat ja pisteet kohdilleen! :) Helppo sanoo, että unohda kaikki muut, kun ite olin aika sekasin 10 päivää ennen koetta viime vuonna (fiiliksiä voi lukee täällä). Loppujen lopuksi sillä, mitä lähdit keittiöstä hakemaan tai pesitkö nyt oikeasti hampaat, ei ole mitään väliä kokeessa. Vaan niillä kirjoilla on, ja kun niitä koko päivän jankkaa, luulis niiden pikku hiljaa olevan muistissa! Täällä vielä fiiliksiä 4 päivää ennen viime vuoden koetta.

- Valmistaudu kokeeseen. Kannattaa valmistautua henkisesti jo nyt kokeeseen. Koe on varmasti jännittävä paikka, vaikka miten olisi valmistautunut. Tiedekunta todennäköisesti pyrkii yllättämään jotenkin myös tänä vuonna (vaikka systeemiä on jo paljon muutettu muutenkin). Kysymyksiähän tulee olemaan vain 5, mutta veikkaisin, että nekään eivät aivan normilinjaa noudata. Varaudu siihen, että kysymykset voivat kaikki olla monivalintaa, voi olla pitkiä esseita, voi olla aineistoa, voi olla mitä vaan! Kun et oleta mitään tiettyä, voit nähdessäsi koepaperin nauraa ja todeta, että ei yllättänyt yhtään, ei näytä niin pahalle kuin ajattelit! Aina tulee olemaan niitä pahoja kysymyksiä, mutta ne ovat hyvin todennäköisesti kaikille muillekin pahoja!

- Muista, että jokainen opeteltu sivu lisää sun mahdollisuuksia päästä tiedekuntaan! Jos vaikka sun tän hetken mahikset olis 40%, mieti, että jokainen sivu on vaikka 0,25% ja nyt sun pitää opetella mahdollisimman monta, jotta mahikset olis mahdollisimman lähellä sataa! Mua tää motivoi, kun sitä mietin viime vuonna :) Ne mahikset on ihan susta itestä kiinni. Mitä enemmän sivuja opettelet, sitä enemmän prosentit vaan kasvaa!


Nyt pitää vaan jaksaa lukea viime hetket! Opetella niitä sääntöjä sanatarkasti pintamuistiin niin paljon kuin vaan ehtii! Mulla oli viime vuonna tässä vaiheessa (siis viikko ennen koetta) vielä isojakin alueita, joista en sen suurempia osannut sanoa! Monta monta eri aihetta ehdin käydä ja opetella ihan parinkin päivän aikana. Pitää vaan jaksaa luottaa itseensä viimeiseen asti ja uskoa siihen, että kyllä sieltä se opiskelupaikka irtoaa kun jaksaa tsempata! Kaivakaa nyt ne motivaatiolistat (miksi haluat oikikseen, mitä kaikkea ihanaa oikiksessa on) ja kuvat ja lauseet esille ja katsokaa niitä aina kun ärsyttää tai ahdistaa. Nyt kaikki keinot käyttöön!!

Kohta on koe ohi ja pääsette ansaitulle kesälomalle! :)

6 kommenttia:

  1. Oliko sulla viimeselle viikolle suunnitelmaa vai selailutko vaan kirjoja? Mua pelottaa etten kerkee opettelemaan melkeen 500 sivua :/ tuntuu ih kaaokselta. Ajattelin että huomisesta alkaen ois tosiaan viisaampaa nopeentaa tahtia, mutta silti tuntuu etten kerkeä opettelemaan varsinkin kun lakeja pitäis treenata samalla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis suunnitelmana oli vaan se, että kävin kirjaa/sisällysluetteloo alusta loppuun ja pysähdyin opettelemaan ne kohdat mitä en osannu :D Ja sitten kertailin aina seuraavana päivänä niitä edellisenä päivänä/viime päivinä opeteltua. Ja älä stressaa turhia siitä opeteltavasta määrästä, nyt kun asia on tuttua, tarttuu se paljon helpommin päähän! Nyt vaan ihan aivottomana paukutat niitä sääntöjä ja periaatteita ja mitä siellä on päähän. Kannattaa alottaa opettelu just niistä tärkeimmistä, säännöt ja periaatteet sun muut. Sitten vaikka käy kirjan uudelleen läpi (siis ei kannata kaikkea lukea tässä vaiheessa, vaan ne tärkeimmät aina!!) ja opettelet ne loput tärkeet, mitkä ei oo niitä mainpointseja, mutta mistä saa sitten ne parit lisäpisteet joka tehtävässä. Mutta siis joo, tärkee pointti, mikä tosta tekstistä ehkä jäi, on just se, että ÄLÄ LUE ENÄÄ JOKA SANAA JA JOKA ASIAA KIRJASTA!! Jos oot värittäny kirjaa tai alleviivannu tärkeimpiä, voi ihan hyvin keskittyä niihin. Ne muut liipalaapat sieltä kyllä varmasti jo 5 lukukerran jälkeen osaa tarpeeksi hyvin, eikä ne oo niitä, mitä pitää vielä hioa! :) Toivottavasti vähän autto ja motivoi! Sä pystyt siihen!! :)

      Poista
  2. Jos (siis kun) pääsen tiedekuntaan, etsin sut käsiini ja halaan sua. Et älä sit säikähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahahhahahhaahaaa XD Ihana! :)<3 Tsemppiä viime hetkille, kyllä sä sinne tiedekuntaan pääset! Mulla on peukut pystyssä ja sormet ristissä! :) Jaksaa jaksaa! Loppukiri enää jäljellä :)

      Poista
  3. Hei pakko vielä kysyä viimehetken vinkkinä että opettelitko ihanihan kaiken ulkoa? Viime vuonna kun oli imman kirjassa esim se aukeama missä oli pelkästään lueteltu muistaakseni tekijänoikeuteen liittyviä pykäliä 11kpl niin opettelitko nekin? En oikeen tiiä miten kannattais nää viimesen päivien tunnit nyt priorisoida, lukeako vaan lakeja ja käsitteitä vai opetella kaikkea mahdollista ulkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeks vastaamisessa kesti näin kauan, viime hetkillä kun jokaisella minuutilla melkein on väliä!! En todellakaan osannut ihan kaikkea ulkoa ja tiedostin sen jo hyvissä ajoin, että kaikkea ei vaan voi oppia ulkoa. Viimesinä päivinä kannattaa keskittyä niihin tärkeimpiin, esim. Viime vuoden tapaiset tekijänoikeuden epäolennaiset listat tai patentti ja ihmisalkiot ja mitkäliemikromenetelmät kannattaa ihan suosiolla jättää viimeiseksi ja katsoa niitä jos aikaa jää. Tai kannattaa ne läpi lukea, että edes sisältöä vähän osaa, mutta ei todellakaan kannata opetella niitä ensimmäisenä! Käy viimeiset päivät asioita läpi aloittaen mielestäsi kaikkein olennaisimmista/tärpeistä yms ja jatka siitä opettelua niihin epäolennaisempiin kohtiin. Keskity erityisesti niiden lakikohtien ulkoa opetteluun, mutta muista myös periaatteet ja muu tärkeä materiaali! :)
      Nyt huomisen tsemppaat vielä ihan hulluna ja sunnuntaina jo valmistelet rauhassa kokeeseen. Kohta se on ohi!! :)

      Poista