lauantai 1. maaliskuuta 2014

Opiskelutapoja osa 2

Noniin, jatketaan sitten tätä postausta kun en parempaakaan tähän nyt keksi :)

Oon huomannu, että asenne opiskeluun ja oppimiseen vaikuttaa tosi paljon siihen, miten helposti asiat tajuaa ja miten se opiskelu sitten menee. Jos lähtee sillä asenteella että "voi ei, oikeusteoriaa, en varmaan osaa mitään", niin todennäkösesti sitä ei sitten tajuakaan asioita eikä opi läheskään niin paljoa. Mutta jos lähtökohtasesti on jo fiilis että, "okei, kuulostaa mielenkiintoselta, voi olla että on vähän haastavaa, mutta kun rauhallisesti käyn läpi niin kyllä varmasti ymmärrän asiat" voi tulokset olla huomattavasti paremmat. Pitää vaan tsempata itteensä ennen tekstiin syventymistä ja keskittyä siihen, että varmasti oppii asiat kun vaan haluaa ja lähestyy niitä oikeella asenteella. Pitää uskotella itselle että asia on tosi mielenkiintosta ja että haluu niin paljon oppia kaikki siitä aiheesta, vaikka se ei ihan totta oliskaan. Mä oon kokeillu tätä ja tää oikeesti toimii jos jaksaa ottaa sen minuutin-kaksi ennen lukemista ja miettiä vähän omaa suhtautumistaan opiskeluun. Ja toinen joka auttaa, on se että miettii miksi sä sitä luet. Minkä takia sun pitää se asia oppia? Mikä se on se juttu joka sua motivoi monen sadan sivun opiskeluun? Keskity siihen että sä luet niitä asioita jotta sä saat sen opiskelupaikan. Ajattele että sun pitää vaan nyt jaksaa lukea jotta sä voit sitten loistaa valintakokeessa. Tsemppaa ittees olemaan entistä parempi seuraavassa välikokeessa. Tsemppaa ittees tekemään kaikkes, jotta sä olisit yks niistä parhaimmista! Valintakokeessahan top XX% hakijoista pääsee sisään joten tähtää siihen porukkaan!



Tänä vuonna pitää kehitellä jotain palkintoja itelle kun on opiskellu tietyt asiat tai saanu tietyn määrän sivuja/tunteja kasaan. Oli se palkinto sitten vapaailta, herkkuja tai jotain kivaa tekemistä, on palkitseminenkin mun mielestä tärkee osa sitä jaksamista. Viime vuonna en niin keskittyny tähän ja täytyy sanoo että kyllähän se motivaation kanssa auttais kun on selvät "tasot" mihin päästyä saa jotain kivaa. Ja kaikki asiat mitkä auttaa motivaation kanssa on kyllä tervetulleita keväälle. Ehkä vois asettaa aina viikottaisen tavotteen ja sitten sunnuntaina kattoo että miten on menny ja palkinnot vois ajoittaa esim. sunnuntai-illalle (vapaailta) tai maanantaille. Sitten siitä tulis rutiini ja tavallaan haluis tehä töitä viikolla että pääsee siihen tavotteeseen ja saa sen palkinnon. Että sinällään pitää kyllä kehitellä hyviä palkintoja että niitten takia jaksaa raataa.

Ja heti seuraavaks tuli mieleen että niitten tavoitteiden pitää kyllä olla tarpeeks realistisia että ne on saavutettavissa. Eihän siitä tule mitään, jos sä raadat selkä väärällä parit ensimmäiset viikot että saat jotain palkintoja ja sitten ups, et jaksakaan loppukevättä vaan palat loppuun jo ennen toukokuuta. Täytyy vähän tutkiskella itteensä ja miettiä niitä tavotteita sopiviksi, ettei tule liian helppoja mutta että kuitenkin on tarpeeksi haastetta. Mutta sanosin että ennemmin liian helppo tavote (josta voi sitten mennä yli, reilustikin!) alkuun kun sellanen monsterälyvaikee-tavote, jota et todellakaan tule saavuttamaan.



Mä tein viime vuonna silleen, että päivän alussa, tai kun vaihoin kirjaa, mä ensin suunnittelin ajan mukaan sen, mihin asti mun pitäs käydä kirjaa läpi. Sitten mä laitoin merkin siihen kohti (tai esim. mihin asti mun piti päästä seuraavaan taukoon mennessä) ja se jotenkin autto jaksamaan sen session loppuun asti, kun näki mihin asti pitää päästä ja että ei tarvinnu siitä enenpää. Tätä mä aattelin tehä tänäkin vuonna. Se auttaa jaksottamaan lukemista ja asettamaan pienenpiä tavotteita yksittäisille päiville tai tunneille. Toki tässäkin on riskinä se, että kun näät että vielä olis 10 sivua jäljellä ja aikaa ei niin paljon, niin sitten luet ihan sika nopeeta etkä 5 minuutin päästä muista yhtään mitään siitä mitä luit. Tärkein asia mihin keskittyä kevään aikana on kyllä se (ja siis muutenkin opiskellessa, ja mulla ainakin, toiset on erilaisia ja muistaa paremmin) että muistan vielä jälkeenpäin mitä luin eikä tule sellasia hetkiä että oon lukenu koko sivun eikä oo mitään hajua mistä se kerto. Jos tollasta tulee niin heti pikku happihyppely tauko ja sitten virkeempänä/pidemmän ajan kanssa uudelleen kiinni asiaan.


Hyvä strategia ainakin aluksi vois olla myös jaksottaa lukemiset silleen, että lukee aina 25 minuuttia ja sitten pitää viiden minuutin hyppely tauon. Sit taas 25min + 5min taukoo. Tällä tavoin ei tarvia kerrallaan keskittyä jaksamaan kun se 25minuuttia, joka menee melko nopeasti kun syventyy aiheeseen. Ei tulis sellasta stressiä, että "kamala, vielä 5 kokonaista tuntia tälle päivälle!" vaan keskittyy pienenpiin osiin. Mulla oli viime vuonna puolen tunnin taktiikka, eli laitoin aina "suoritus" merkin kalenteriin kun olin puoli tuntia saanut luettua jotain asiaa. Välillä saattoi mennä parikin tuntia putkeen (varsinkin viimesinä viikkoina) ja sitten vaan merkkasin kaikki tehdyt puolituntiset. Välillä sain just ja just sen puoli tuntia tehtyä ja sitten en jaksanut enenpää vaan piti pitää tauko. Eli aluksi melko maksimi on tuo puoli tuntia tai 25 minuuttia, saa nähdä minkä mukaan mennään tänä keväänä. Mutta alussa en todellakaan ota tavotteeksi istua kahta tuntia kirjan ääressä tauotta ja paukuttaa jotain asioita päähän, koska se ei tule onnistumaan. Sitä paitsi virkeystaso säilyy paremmin kun vähän useemmin pitää jalottelu/syönti/juonti taukoja. 
Ehdottomasti pitää muistaa juoda tarpeeksi opiskelujen lomassa!


Ja vielä viimenen asia mikä tässä tällä kertaa tuli nyt mieleen. Yritän keskittyä yhteen kirjaan tällä kertaa hieman pidemmän aikaa kerrallaan, esim ainakin muutaman tunnin tai puoli päivää. Kenties joskus jopa koko päivän. Näin pääsisi paremmin syventymään siihen yhteen kirjaan ja käymään sitä paremmin läpi. Saa nähdä miten tämä tulee toimimaan, viime vuonna ainakin oli kiva aina vaihdella kirjaa välillä kun aiheen vaihto piristi aina pikkusen. Tää on vähän yhteydessä siihen mitä sanoin aiemmin, että yritän keskittyä valmennuskurssilla käytävään kirjaan vähän enemmän ja lukee sitä enemmän sen pari viikkoa. En mä usko että sillä niin väliä on miten niitä kirjoja lukee, toiset vaihtelee niitä monta kertaa päivässä, toiset lukee parikin päivää samaa kirjaa. Mulla vaan on ollu ongelmia kokonaisuuksien ja sen "bigger picture":n hallitsemisessa. Keskityn aina niihin yksityiskohtiin ja se kokonaisuuksien yhdisteleminen on jäänyt vähän vähemmälle ja tää vois auttaa siinäkin. Vaikka tein kyllä mind mappejä esim. hissan kirjasta viime vuonna mutta se jäi sitten kevään edetessä. Pitää vaan kokeilla sitten mikä tuntuu olevan se ittelle paras tapa opiskella.

Löysin tälläsen kivan nettisivun, missä on vähän kaikenlaista opiskelusta, kannattaa käydä kattomassa! Se on Studybugs

Tässä nyt mitä tällä kertaa tuli mieleen, onko kellään lisättävää? Miten te meinasitte lukea valintakokeisiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti