torstai 20. maaliskuuta 2014

Pykälä postia ja lukusuunnitelmaa

Noniin! Nyt istua körötellään junassa pohjosta kohti, eväät on syöty ja vielä en oo nukahtanu, eli mikä paras aika rustailla uutta postausta.


Tänään tuli postissa Pykälän valmennuskurssin aikataulut (tai ainakin kevään ekapuoliskon) eli kevään konkreettinen suunnittelu alkakoon! Oikeusteoria tietenkin sattui ensimmäiseksi läpikäytäväksi kirjaksi. Eli eikös se vaan oo niin että mitä pikimmin sitä iskee siihen kiinni, sitä pikemmin pääsee sitten nauttimaan muista aiheista? Ainakin näin uskottelen ittelleni niin innostus edes vähän lukemaan teoriaa. Pitää kyllä muutenkin tsempata itteensä sen teorian osalta, helpompihan sitä on lukee ja ymmärtää asioita kun uskottelee itselleen että asia on mielenkiintosta ja sitä on kiva lukee. Pitää vähän huijata itteään että jaksais pitkää päivää lukee sitten. Ja ainahan sitä voi lukiessa sitten vaihtaa aihetta jos ei vaan jaksa teorian kiemuroita. Niin ainakin itse suunnittelin tekeväni.




Ensimmäinen valmennuskurssikerta onkin jo ensi viikolla! Tajutonta! Jännä nähdä minkälaista porukkaa siellä on. Toisaalta harmittaa, etten mennyt pienryhmäkurssille, siellä meno olisi ollut paljon tiiviimpää kun ihmisiä on vähemmän ja olisi varmasti paremmin tutustunut kaikkiin. Mutta onpahan nyt ainakin jonkinlainen kurssi keväälle, varmasti auttaa oppimisessa. Ja kyllähän tuollakin varmasti tutustuu ihmisiin kun vaan juttelee niiden kanssa :) Kyllä siellä muutkin varmasti kaipaa vertaistukea. Ja kyllähän sinne tiedekuntaan 200 mahtuu, eli ei meillä ole mitään hätää!

Onneksi kävi niin hyvin, että valmennuskurssia ei sitten maanantaina (31.3?) ole, koska silloin on se oikeusteorian luentokuulustelu. Muuten olisi pitänyt skipata valmennuskurssi tietenkin. Pitää muuten nyt viikonloppuna vähän kertailla teoria juttuja, jotta ensi viikolla voi sitten tehdä muita hommia ja ainakin loppuviikon jättää ”vapaaksi”. Vaikka muistaakseni minulla taitaa vähän töitä vielä silloin olla, mutta vapaaksi muista hommista sitten. Ihan hyvin tässä on kyllä viime aikoina tullut levättyä, vaikka onkin muutama luento ollut viikossa, ei se ole yhtä rankkaa kuin täysipäiväinen tenttiinluku. Ja jostain syystä tuo kurssi ei vaan stressaa niin paljon kuin muut kurssit. Niin iso osa kurssia tähän mennessä on ollut tuttua asiaa, joten uskoisin luentokuulustelun menevän ihan hyvin.

Valmennuskurssi ”virallisesti” siis alkaa 2.4. sen teorian läpikäymisellä. Toinen mahtava juttu aikatauluissa on, että kirjat tulevat 1.4. ja siinä on puolitoista päivää aikaa ennen ensimmäistä kurssikertaa (perjantain kertahan siis on luku- ja vastaustekniikkaa). Siinä ehtii teorian kirjan jo kertaalleen lukaista läpi ja vaikka käydä vähän tarkemmin ensimmäistä osaa, jotta olisi edes jotenkin kartalla kun kurssilla aletaan asioita opettamaan.




Suunnitelmissa siis ensimmäisen lukuviikon osalta on (tän hetken suunnitelmat), että luen pikaisesti kaikki kirjat läpi kertaalleen (ti, ke, to). Teoriaa käyn heti kurssikertojen mukaan syvemmin läpi (todennäköisesti luen siis kirjan alkuosan muutamaan kertaan läpi). Kahden muun kirjan osalta tavoitteena olisi lukea ne lähes toiseen kertaan läpi (kenties jopa täydet 2, pitää vielä katsoa). Kaksi kertaa ajattelin kirjat lukea ilman tusseja läpi. Pelkästään lukemista, ei mitään merkkejä, ei yliviivailua, ei kamalaa ongelmakohtiin juuttumista. Luen vaan, jotta kirjojen pääaiheet tulisi selviksi ja kirjat suht tutuiksi. Tämän jälkeen on sitten helpompi lähteä merkkailemaan tärkeitä asioita ja syventymään kunnolla asian ymmärtämiseen.

Tämän jälkeen seuraavat lukukerrat ovatkin varmasti paljon hitaampia ja tarkempia. Tarkoituksena on kuitenkin koko kevään ajan lukea kirjoja kerta toisen perään läpi samalla kun käyn yksittäisiä kohtia tarkemmin läpi ja opettelen niitä. Ymmärsiköhän ideaani tuosta? Eli siis joka kirjassa on kaksi ”projektia”, käyn vaikeita asioita läpi ja opettelen niitä. Samalla kuitenkin luen koko kevään kirjaa myös ”rutiininomaisesti” (siis kuitenkin ajatuksen kanssa!) alusta loppuun uudelleen ja uudelleen, jottei kokonaisuudet unohtuisi. Kaverini teki tätä viime vuonna ja luulen että se voisi auttaa minua kokonaisuuksien paremman hahmottamisen kanssa.

Otin paperisen lukusuunnitelma pohjan mukaan ja rupean viikonloppuna viimein miettimään koko kevään tavoitteita. Ajattelin asettavani lukemiselle viikottaiset ja kuukausittaiset tavoitteet. Päivittäiset tunti ja sivu/aihe tavoitteet todennäköisesti mietin aina pari päivää etukäteen, niin on helpompi muuttaa suunnitelmia jos saa luettua enemmän kuin piti tai jos jostain syystä tavoite jää vajaaksi.

Jokos te olette miettineet lukusuunnitelmaa keväälle? Millä taktiikalla ajattelitte aloittaa lukemiset?


6 kommenttia:

  1. Sulla tuntuu olevan kivan selvät sävelet! Veikkaan että toi ahkera avoimessa opiskelu on tehnyt sulle hyvää :) mun isoin ongelma aikanaan hakiessa oli se että oln yksinkertaisesti hukassa ihan perus opiskelutekniikkojen kanssa kun ei koskaan elämässään oikein ollut joutunut laittamaan tikkua ristiin sen oppimisen eteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on todellakin! Ihan kauhulla ajattelen, miten muka 2 vuotta sitten olen voinut ajatella että olis mahdollisuuksia päästä sisään :D Ja toisaalta nauran niille mun avoimen opiskeluille mitä sillon yritin. Varmasti taas vuoden päästä kyllä pääsee nauramaan tän vuoden tekemisille, mutta täytyy vaan toivoo että kohta alkava aherrus tulisi riittämään! :)

      Ja opiskelutekniikoitakin on nyt tullut se 2 kevättä harjoteltua joten pakkohan siinä on parantua :) Varmasti jos säkin hakisit uudelleen niin asiat oliskin yllättäen paljon helpompia! Varsinkin kun sulla noista yliopisto-opinnoista on vielä enemmän kokemusta kun mulla, ei voi kun hattua nostaa sun kahden aineen opiskelulle! :)

      Poista
  2. Mä tein itse niin, että luin 1. kirjan läpi ekana päivänä, 2. kirjan tokana päivänä ja 3. kirjan kolmannen ja neljän päivän aikana. Teillä on nyt kätevästi reilut 400 sivuu vähemmän luettavaa kun mulla oli, joten noi kirjat ehtii tollee lukee yhden päivän aikana (se meidän perheoikeus oli melkein 500 sivuu, joten sitä ei todellakaan ehtinyt lukemaan päivässä).

    Mulla ei kyllä ollut kovin tarkkaa lukusuunnitelmaa, lähinnä asetin sellaisia etappeja, että 'tähän päivään mennessä olen lukenut tämän ja tämän näin ja näin monta kertaa'. Mutta esim. päivittäisiä sivumääriä tai tuntimääriä ei varsinaisesti ollut ja luin yleensä koko päivä. Aloitin lukemiset yleensä n. klo 08:00 ja lopetin lukemiset n. klo 21-23. Muuten päivän aikana pidin tietty lounastauot, mutta aika pitkälti koko päivä meni aina lukemiseen. Luin päivässä siis n. 8-12h.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noi kirjat on kyllä niin ohuita että ne lukee äkkiä läpi. Saas nähdä vaan millasen kokeen tänä vuonna niistä tekeevät!
      Mulla toimii paremmin se, että oikeesti laitan kalenteriin ne tunnit mitä on tarkotus lukea ja sitten aina 30min-tunnin jälkeen pistän merkin että nää on luettu :) Helpompi ainakin alussa olla luistamatta. Toki sitten lopussa on muutenkin paniikki ja motivaatio sen verran korkeemmalla että sitä ongelmaa ei ole :D Tästä just huomaa miten erilaisia opiskelijoita ja oppijoita me kaikki ollaan, pitää löytää vaan se oma juttu!
      Piditkö vapaapäiviä kevään aikana ollenkaan? Koko kevään jaksoit joka päivä lukee noin monta tuntia? :O Oon kyllä ajatellut, että pitäisi ottaa tavotteeksi että yhtenäkään päivänä lukemiset ei jää alle 6 tunnin (saatan pitää pari vapaapäivää, tai sitten en :D ) ja että se keskiverto olisi kyllä 8 tunnin pintaan ainakin alussa. Lopussa sitten voi taas kiristellä tahtia :)

      Poista
  3. En pitänyt yhtään vapaapäivää ja niinä päivinä milloin oli harjoituskoe niin ei tullut tietenkään luettua 8 tuntia, mutta muuten kyllä. En muista, että olisi kertaakaan mennyt ainakaan alle sen 8h. Mulla tosin tais mennä niin päin, että alussa luin pidempiä päiviä kuin lopussa, eli loppua kohti vauhti vähän hiipu ja se oli sitten enemmän sellaista jo opitun mielessä pitämistä, kun taas alussa oli kyse uusien asioiden kunnolla oppimisesta. Paljon siis luin, mutta koepisteet menikin sitten ihan selvästi yli pisterajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh! Kiitos! Parempi kohdata reaaliteetit nyt, ja hyväksyä se, että lukeminen vie tän kevään kokonaan, mutta se tulee olemaan sen arvosta. Mä todellakin haluan että tää kevät jää viimeiseksi, mutta onnistuneeksi hakukerraksi! :)

      Poista